Камбуров вече е голмайстор №1 в българския футбол

09:00, 14 сеп 21 / Спорт 25 2194 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мартин Камбуров вече притежава еднолично рекорда за най-резултатен футболист в историята на българското елитно първенство (А група и Първа лига). 40-годишният нападател на „Берое“ вкара днес своя гол №254 и така изпревари Петър Жеков (253 попадения), който държеше постижението малко над 46 години. Все пак трябва да се отбележи, че Жеков вкара тези голове за 12 години (от 1963 до 1968 г. за „Берое“ и от 1968 до 1975 за ЦСКА). Докато на Камбуров му бяха необходими 23 години. Той отбеляза първия си гол през сезон 1998/99 с екипа на „Ботев“ (Пловдив). През този период той не е играл около 4 години в България заради престои в чуждестранни клубове.

„Доста си мислих какво ще кажа след този гол. Нямам думи... Чувствам облекчение. Много съм горд и щастлив от себе си. Снощи гледах финала на US Open между Медведев и Джокович. Имаше едно удовлетоврение и от двете страни. И аз съм така в момента. Уникално постижение, уникален рекорд. Моето името да е записано в историята. Много съм горд и щастлив от себе си. Благодаря на всички мои колеги, на всички съперници, с които съм играл, имали сме битки, благодаря на всички треньори. Няма да имам време в това кратко интервю да блгодаря на всичи. Феноменални за мен 254 гола. Със сигурност вече ще ми е по-лесно да излизам на терена, след като такова огромно напрежение ми падна от плещите. И досега се забавлявах на терена, но сега ще ми е по-леко. Искам да помагам на „Берое“. Радващо е, че се представяме добре в последните три мача“, заяви Камбуров след мача.

С попадението си той донесе победата на „Берое" с 1:0 над гостуващия „Царско село“ в мач от VII кръг на Първа лига. Камбуров се разписа в 74-ата мин. след груба грешка на вратаря на столичния тим Янко Георгиев, който изтърва топката в краката на опитния нападател и последният не сгреши. Това бе и трето попадение за голмайстора на старозагорци от началото на сезона. От 55-ата мин. „Царско село“ игра с човек по-малко, тъй като капитанът Иван Бандаловски получи червен картон, след като спря откъсващия се към вратата Камбуров.

ЦСКА, Ботев (Пд) и Мартин Камбуров - наказани от Дисциплинарната комисия

Треньорът на „Берое“ Петър Колев поздравяви футболиста след победата. „Поздравяваме Мартин за всичко, което направи, но и върху него има напрежение, колкото и да е опитен. Чакаше гола. Няма как да не му се отрази. Той е човекът, който трябваше да финализира атаките. Знаем за някои пропуски в последното подаване и всекидневно работим. Виждаме проблемите, но не може да се работи във всички фази. Първата ми задача е да стабилизирам играта ни в защита. Това е много важно. Головият удар ни избяга за пореден път. Личеше си неспокойствие в действието на играчите. Голямо напрежение от отговорността. От това, че трябва да спечелим на всяка цена днес. Усещах го и у себе си. Смятам, че този път стабилизирахме играта в защита след загуба на топката. Допуснахме малко опасности пред нашата врата“, каза той, цитиран от „Сега“.

Наставникът на „Царско село“ Антони Здравков също честити рекорда на Камбуров и коментира за самия мач: „През първите 20-25 минути имахме проблеми в организацията на играта особено в защита. След това нещата се коригираха. За съжаление, дойде червеният картон в най-неподходящия момент. От там изцяло нещата преминаха в ръцете на „Берое“. Допуснахме много брак в изнасянето на топката, в контрола на топката и това даде предимство на „Берое“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама