Търсен от три държави: Арестът на Брендо се оказа правен прецедент

16:29, 13 сеп 21 25 2079 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Арестът на Евелин Банев- Брендо в Унгария се оказа правен прецедент. Българската прокуратура вече е изпратила документи с молбата за екстрадицията му, но претенции към Банев имат още Италия, където той е осъден на 20 години затвор, и Румъния, откъдето го искат, за да изтърпи десетгодишна ефективна присъда.

У нас той беше осъден през 2018 г. за престъпна група за пране на пари от наркотици и има наложени шест години затвор.

Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна

Случаят с Банев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави, каза Илиев и уточни, че логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас.

Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка. Ако бъде върнат в България, страната ни ще изиска информация за останалите присъди. При тази хипотеза важат правата за обединяване на присъди, посочи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на българското искане за Брендо, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама