Драстично поскъпване на основни стоки

11:58, 13 сеп 21 25 2458 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Основни стоки са поскъпнали драстично. Цената на слънчогледовото олио например се покачва с 43 процента за една година, показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, направено в периода 26 август- 1 септември.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г. Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

България е с най-евтин алкохол в Европа

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава, например, при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище, предаде БНР. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама