Виктор Топалов в „Политкаст“: София е различна от останалите европейски столици

10:30, 13 сеп 21 / Политкаст 25 1509 Шрифт:
Симеон  Иванов

Последните години се наблюдава много по-засилен интерес към историята на София, неслучайно изникнаха много нови страници, книги и други източници. Днес всеки има възможност да научи това, от което има интерес, а ситуацията не е била такава до преди 20 години. Това заяви Виктор Топалов от „Бохемска София“ в деветия епизод на „Политкаст“.

Виктор Топалов разказа и за делото и личността на някои от най-легендарните градоначалници на София – Димитър Петков, ген. Владимир Вазов и инж. Иван Иванов, както и за културното и архитектурно развитие на столицата от миналия век.

„Краят на XIX и началото на XX век е периодът на най-явен културен подем и тогава София вече безспорно се е превърнала в културната столица на България. Само в рамките на няколко години в града се развиват литературата, операта, а Народният театър и най-старото софийско кино отварят врати. Тогава родените през 70-те години на XIX век застават начело на културния напредък на столицата и на цяла България“. 

„Друг период на културен възход са 30-те години на XX век, след като България си стъпва на краката след трусовете от войните. Мястото, което най-добре описва този подем е Писателското кафене“.

„В архитектурен план има няколко периода на промяна. Първият е непосредствено след Освобождението, когато градът изведнъж вече не прилича на османски, а на европейски. Следващият е през управлението на Димитър Петков, когато се разрушават стари сгради, за да се поставят основите на едно европейско строителство. След това е периодът на българските архитекти и при тях се вижда българският почерк в столичната архитектурата. Още един момент е след войните, когато се развива жилищното кооперативно строителство, а причината са многото бежанци, които идват в столицата. Последният голям период на промяна е след Втората световна война“.

Виктор Топалов посочи, че старата софийска архитектура преплита в себе си няколко различни стила и течения – централно европейски (австрийски/виенски, наричан още сецесион), немски и френски, измежду други.

„Ако се намирате в района около Св. Петка Самарджийска можете да видите средновековни, римски, османски, царски, комунистически и съвременни сгради – това прави София различна от всички останали европейски столици“ заяви Топалов.

Целия разговор можете да чуете във връзката!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама