МВР ще отговаря изцяло за оградата по границата с Турция

12:08, 09 сеп 21 / Политика 25 2552 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло под шапката на МВР, реши Съветът за сигурност на съвещание при премиера Стефан Янев.

Досега отговорността беше споделена между областните управители и МВР. При новото разпределение МВР и Гранична полиция ще се грижат за сигурността по границата, както и за поддръжката на съоръжението и системите за наблюдение. От думите на вътрешния министър Бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението и прилежащата пътна инфраструктура.

Премиерът свиква съвета по сигурността заради мигрантите

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че властите са готови да отговорят на засилен мигрантски натиск, ако това е необходимо, като е създадена и организация с министерство на отбраната, ако има нужда от военна помощ. 

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че страната ни е готова да открие и нови бежански центрове, ако това се наложи при евентуален засилен натиск. По думите му обаче в момента има лек спад на натиска в сравнение с август, така че не се налага да включим части на МО за охрана на границата, допълни Рашков.

„Погрешно е впечатлението, че границата ни се опитват да преминат единствено и само афганистански граждани. Всъщност най-много са гражданите на Турция - 32%. Тези на Афганистан са 17%, на Ирак - 10% и по-малък процент са сирийските граждани", заяви още Рашков. 

До месец големи маси афганистанци ще са до границата ни

Янев пък обяви, че на следващото заседание на Съвета за сигурност ще се обсъди осъвременяването на цялостната политика на България за Република Северна Македония и политическите процеси там.

„Без да излизаме от рамката, която е приета от българския парламент, предлагаме на следващото заседание да потърсим практични решения така, че да имаме устойчиви послания и бъдещи решения в интерес на България“, каза премиерът, цитиран от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама