Франция се сбогува с филмовата икона Белмондо

20:06, 09 сеп 21 / Свят 25 3241 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хиляди хора се стекоха днес в Париж, за да отдадат последна почит на Жан-Пол Белмондо, който почина в понеделник на 88-годишна възраст

Франция е в траур след смъртта на Белмондо - легенда за киното и екшън филмите от Нова вълна. „Ние обичаме Белмондо, защото той приличаше на нас“, заяви Макрон на церемония в историческия Дом на инвалидите в Париж. „Да го загубим означава да загубим част от себе си”, каза още той.

Почина Жан-Пол Белмондо

На поклонението пред големия актьор в Елисейския дворец са поканени 700 французи: членовете на семейството на Белмондо, известни художници, спортисти, политици, и обикновени граждани. Преди да стане известно кога точно ще бъде поклонението, фенове на Белмондо положиха цветя до къщата на актьора на левия бряг на Сена, предаде БГНЕС.

Такова поклонение е рядка чест за един актьор, което го поставя заедно с водещите държавници и художници от френската история, коментира АФП.

 

За последен път по подобен начин бе отдадена почит на бившия президент Жак Ширак през 2019 г. Политици, известни личности и спортни звезди бяха сред присъстващите на церемонията, а хиляди други се събраха навън, за да гледат на гигантски екрани, поставени за случая.

Погребението ще се състои в петък в тесен семеен кръг.

Белмондо, наричан във Франция просто като „Бебел“, стана известен за пръв път като част от кино движението „Нова вълна“ с филми като „Без дъх“ и „Лудият Пиеро“ на Жан-Люк Годар, които помогнаха за формирането на международната представа за Франция.

Той продължи да се радва на популярност, участвайки в 80 филма, обхващащи множество жанрове, включително комедии и трилъри.

Белмондо, наричан също често „Le Magnifique“ (Великолепният), се сдоби с този прякор след ролята си на секретен агент от 70-те години. „Той винаги ще бъде Великолепният“, написа Макрон в Туитър. Наричайки Белмондо „национално богатство“, Макрон добави: „Всички се разпознахме в него“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама