Най-накрая депутатите взеха решение за пенсиите

13:50, 09 сеп 21 / Политика 25 2532 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като първоначално депутатите предизборно одобриха няколко напълно различни предложения, днес те окончателно решиха да отложат преизчислението на пенсиите за 2022 г. Така коефициентът за всяка година стаж ще стане от 1.2 на 1.35 за 2022 г. Това стана с гласуване на последния параграф от промените на Закона за Държавното обществено осигуряване, по който се дебатира вече трети ден.

Какво гласи окончателното решение на депутатите?

  • - от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът на този етап може да си позволи заради добро изпълнение на приходите, обясни финансовият министър Асен Василев;

  • - от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35. Това увеличение на практика остава за 2022 г. и въпреки че се прави с промяна в Кодекса за социално осигуряване, може да бъде променено от следващото мнозинство;

  • - от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. и така ще се размине във времето с добавките, за да не стане минималната пенсия 490 лв., както се получи след решенията във вторник;

  • - от 25 декември 2021 г. максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв.;

  • - от 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се увеличава от 380 на 650 лв.

Отново годеж?

Този последен вариант бе одобрен с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“,  и ДПС. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ се разцепи - трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването и в същото време настоя другите да не отлагат преизчислението и да го направят от 1 октомври. БСП до последно се мъчеше да убеди колегите си да подкрепят всички гласувани във вторник решения.

Гласуването на ДПС и „Има такъв народ“ предизвика обвинения от страна на левите, че сега пък те са се сгодили. Това отприщи нов порой от нападки, викове „Горчиво!“ и всякакви обиди от трибуната. Неколкократно депутати от „Има такъв народ“ призовават този продължаващ трети ден панаир да бъде прекратен и работата да продължи по същество. 

Предложението ни позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално, а преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца“, каза в залата финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че коледната дата за преизчислението е избрана така, че да се впише в действието на закона, но и да придобие постоянен характер. Промените са в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., но препращат към текстове на Кодекса за социално осигуряване.

Какво се случи по-рано?

Обсъждането започна с процедурни разправии кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване - част от тях ще минат на трето четене заради бъркотията, сътворена във вторник, когато бяха гласувани едновременно три различни числа за приходите и разходите в бюджета на държавното обществено осигуряване. Този спор върна дебатите чак до изходната точка - имаме ли нужда въобще от актуализация и кой я подкрепя. Така вече повече от час депутатите не обсъждаха сроковете по същество, а „слязоха чак до долните гащи, както обобщи Рамадан Аталай.

БСП продължаваше да брани в залата едновременното влизане на всички увеличения. „Единственото важно, което ще остане в историята на този парламент, е това гласуване в момента - дали ще има актуализация на пенсиите. Пари има - с под 1% допълнително няма да взривим бюджета, призова Георги Кадиев. „Не сме съгласни да докарвате държавата до фалит, отвърна му Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „В момента не търсим решение, а виновен“, включи се в дебата Корнелия Нинова.

Хаос с пенсиите: Предизборно ГЕРБ, БСП и ДПС „се сгодиха“ за 120 лв. добавки

ГЕРБ започнаха да призовават служебното правителство да си изпълни ангажимента и да актуализира пенсиите от 1 октомври, без да отстъпват от искането по същото време да има и добавки. Радомир Чолаков дори поиска публично извинение, че обещанието няма да бъде спазено, като обяви Кирил Ананиев за най-добрия бюджетар на България. 

„Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие. Кажете истината - вие създавате хаос, за да не получат пенсионерите преизчисляване и добавки. Вие не искате преизчисление и трябва да си го кажете“, обвини колегите си от ГЕРБ Мая Манолова. „Ако не желаете актуализация, кажете го ясно - трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал. Стига процедурни хватки. Изглеждаме като онова животно Бутни-Дръпни. Престанете, бе“, призова Филип Станев от „Има такъв народ“, предаде „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама