Предизборно: Увеличиха обезщетението за втората година майчинство на 650 лв.

18:40, 07 сеп 21 / Политика 25 5641 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години става от 380 на 650 лева от 1 октомври. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване за т.г. 

Предложението за увеличаване бе на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и на БСП. „За“ него гласуваха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, а депутатите от „Има такъв народ“ гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Обезщетението не е променяно от няколко години, а бюджетната комисия в парламента не одобряваше увеличението му. В залата обаче бе подкрепено, предаде „Дневник“.

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от партия „Има такъв народ“ , който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда. Мария Капон обаче защити предложението с аргумента, че в момента държавата не създава достатъчно условия майките да работят след навършване на 1-годишна възраст на детето, защото няма достатъчно места в детските ясли.

„Ако разделите 380 лева на календарните дни, ще видите, че на ден се пада по 12 лева и 60 стотинки - за какво? Себе си ли да гледа майката или детето? Да, тя трябва да бъде насърчена да се върне на работа, стига кметицата на София да е осигурила достатъчно детски градини", коментира по-рано по време на дебата Мика Зайкова от „Има такъв народ“. По думите ѝ коронавирусът е поизмел бабите и затова трябвало да се даде възможност на майките да си гледат децата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама