„Ефектът Ангелов“: От болница на плюс, Александровска днес е затънала в дългове

14:00, 07 сеп 21 25 3097 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От лечебно заведение на печалба под ръководството на Костадин Ангелов Александровска болница е натрупала загуби, като към мометна те са в размер на близо 70 млн. лв. Това става ясно от извадка от одитния доклад за финансовото състояние на лечебното заведение след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.

В доклада се посочва, че Александровска болница завършва 2012 г. с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. На следващата година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.  

От тогава до юни 2021 г. натрупаните загуби на лечебното заведени достигат до 69.8 млн. лв. Като само за последната година и половина от управлението на Костадин Ангелов болницата натрупва загуби в размер на над 10,6 млн. лв. 

Груби нарушения и лошо финансово състояние на „Александровска“ от 10 години

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г. Повече от половината от дълговете са към доставчици.

Според доклада нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

„Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери“, се посочва в документа, опосвестен от здравното министерство.

Сменят ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“

В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата. Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата ѝ зависи от благоволението на кредиторите.

Кацаров срещу Ангелов

„Огромни дългове. Болница, докарана до фалит. Това е нейното състояние“. Така служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментира одитния доклад за финансовото състояние на Александровска болница. „Отговорността за това нещо е на г-н Ангелов и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор и не е контролирало начина, по който е управлявана болницата. Безогледно са харчени пари, трупани са дългове“, категоричен бе настоящият здравен министър, цитиран от БГНЕС. Той посочи още, че данните от доклада ще бъдат изпратени на прокуратурата, а пред Съветът на директорите Кацаров ще настоява да бъде заведен регресен иск към предишното ръководство. 

„Днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване. Отношенията ми с него бяха прекрасни до момента, когато трябваше да освободя съпругата му от работа“. Така бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, сега депутат от ГЕРБ, отговори на служебния министър. Според него съобщението се подготвя от няколко дни и цели саморазправа с политически опонент. Съжалявам за институцията министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон. Подобна информация за „лошото финансово състояние“ се публикува за трети път в последните няколко месеца. Все покрай избори. Той посочи, че на обществото днес се дава само „извадка от доклад“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:36, 07 сеп 21

Човека с лакираните нокти

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама