Започва Алея на книгата

09:55, 06 сеп 21 / Култура 25 3313 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 120 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в 47 шатри между 6 и 12 септември по време на Алея на книгата в София. Най-голямото книжно изложение у нас ще разположи традиционните шатри на пешеходната част на бул. „Витоша” и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“.

Тази година Алея на книгата – София ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”. Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г. Във връзка с това Асоциация „Българска книга” стартира и петиция за превръщането на мярката в постоянна и за подкрепа на книгите и четенето. Петицията е достъпна онлайн тук. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Литературният кът на Алеята ще бъде сцена на Културната програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква читателите и приятели на книгите също на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната „Витошка”, в близост до пресечката с ул. „Солунска”. Пълната културна програма може да видите тук.

Официалният старт на Алея на книгата – София ще бъде даден днес в 17:00 часа в Литературния кът с приветстващи слова от страна на организатора Асоциация „Българска книга” и официални гости.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама