Китай забрани показването на „женчовци“ по телевизията

10:45, 05 сеп 21 / Свят 25 3237 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Китайското правителство забрани недостатъчно мъжествени мъже да се появяват по телевизията. В четвъртък — като част от засилващата се партийно-държавна кампания за затягане на официалния морал и контрола над бизнеса и обществото, телевизионните оператори получиха нареждане да популяризират по-усилено „революционната култура".

Президентът Си Цзинпин призова за „национално обновление“ и засилване на партийния контрол над бизнеса, образованието, културата и религията. Компаниите и обществеността са под нарастващ натиск да оправдаят визията за по-силен Китай и по-здраво общество.

Партията се старае да обезкуражи „нездравословния“, според нея, интерес към знаменитостите. Електронните медии трябва „решително да сложат край в програмите си на неженените мъже и друга ненормална естетика“, каза представител на регулатора, използвайки обиден жаргонен термин за женствени мъже.

Мерките отразяват официалните опасения, че китайските попзвезди, повлияни от лъскавия момичешки външен вид на някои южнокорейски и японски певци и актьори, не могат да насърчат младите хора в Китай към необходимата мъжественост.

Според регулатора, телевизионните оператори трябва да избягват да рекламират „вулгарни интернет знаменитости“ и да се възхищават на богатството им.  Вместо това програмите трябва енергично да популяризират „превъзходната традиционна китайска култура, революционната култура и напредналата социалистическа култура“.

Правилата, които влязоха в сила в сряда, ограничават онлайн игрите за лица под 18 години до три часа седмично и ги забраняват напълно в учебните дни. Разработчиците на игри вече трябва да представят предварително новите си продукти за одобрение от властите. Препоръчва се включването на повече националистическа тематика.

Партията затяга хватката си и върху популярните личности. Телевизионните оператори трябва да избягват изпълнители, които „нарушават обществения ред” или „са загубили морала си“, каза регулаторът.  Също така са забранени и програми за деца на известни личности.

В събота платформата Weibo блокира хиляди акаунти на фен клубове и новини от шоубизнеса. Популярната актриса Джао Вей изчезна от стрийминг платформи без обяснение. Името ѝ беше премахнато от надписите на филми и телевизионни програми. Друга актриса, Жен Шуан, беше глобена с 299 милиона юана (46 милиона долара) миналата седмица по обвинение в укриване на данъци като предупреждение към известните личности да бъдат положителни модели за подражание, пише „Сега“.

Новите мерки допълват въведените още през 2016 г. забрани за показване на гей хора по телевизията, като част от културните репресии срещу „всяко вулгарно, неморално и нездравословно съдържание, което преувеличава тъмните страни на обществото“, включително извънбрачни отношения и краткотрайни връзки.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Justitia enum Thracia 19:35, 05 сеп 21

Браво, само така трябва!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама