Янев се извини на лекарите, но не и на Ангелов

13:00, 03 сеп 21 / Политика 25 2917 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След бурния блиц контрол вчера и острата реакция на Българския лекарски съюз (БЛС) и бившия здравен министър Костадин Ангелов, служебният премиер Стефан Янев заяви, че е готов да се извини. Но само на засегнатите медици. Не и на Ангелов, макар и той да е лекар по образование и професия. 

Медици поискаха извинение от Стефан Янев

Вчера той каза, че Хипократовата клетва, подобно на клетвата на войника или на полицая, предполага и саможертва. Именно затова „говоренето за парично възнаграждение на медиците, е важно, но не е първостепенно“. По-късно от БЛС поискаха извинение за думите му, като го призоваха да не бърка армията с медицината. „Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците. Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност“, заявиха в позиция те. А бившият здравен министър публикува техния призив в своя Facebook като написа, че истинската, а не фасадна саможертва на българските медици се измерва в загубените над 120 живота.

„Обяснявате, че българските лекари се намират във война, аз съм съгласен да приема, че това е така. Дейност, която е в интерес на хората, на тяхното здраве, по отношение на техния живот, мога да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован, какво точно съдържа Хипократовата клетва“, изтъкна Янев в задочното си обръщение към Ангелов от трибуните в Народното събрание. 

„Тръгвайки от военната терминология, искам да Ви кажа, г-н Ангелов, че ако Вие сте изучавали медицина, знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да Ви кажа какво е значението на думата „война“. Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че е справедлива. Ако Вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях“, подчерта той.  

Служебният премиер обяви, че е готов да се извини за думите си на тези, които са се почувствали засегнати, защото изпитва дълбока благодарност към тях и тяхната работа. Той обаче заяви, че няма да поднесе извинение към бившия здравен министър и го обвини, че умишлено смесва понятията. „Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам война, ако мислите, че моите думи са били такива, аз се извинявам. Но при положение, че се смесват понятията и се търсят краткосрочни политически дивиденти, на Вас Ангелов, не Ви се извинявам“, заключи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама