Край на чалготеката в „Левски“: Мъри отново е треньор на сините

12:40, 03 сеп 21 / Спорт 25 2454 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Станимир Стоилов отново е треньор на „Левски“. Наставникът, извел „сините“ до две шампионски титли, две купи и още две суперкупи, се завръща начело на тима след 13-годишна пауза.

Мажоритарният собственик Наско Сираков и Стоилов влязоха в официални преговори, след като Живко Миланов хвърли оставка след серия незадоволителни резултати. В същото време „Палмс бет“ официално влезе в клуба като генерален спонсор и това осигури финансова стабилност и спокойствие в клуба.

Във времето, в което Стоилов не работи на стадион „Георги Аспарухов“, той спечели Купа на България с "Литекс", но най-силните му години бяха в Казахстан. С "Астана" бившият селекционер на България проби до групите на Шампионска лига, игра и 1/16-финал в Лига Европа. Общо четири пъти бе шампион на страната, след което пое и представителния тим на Казахстан. От 2019 година насам Мъри е без отбор, въпреки че бе свързван с клубове от Китай, Русия и Казахстан, припомня „Труд“.

Божинов, Славчев и Хубчев си отиват

Още в първия си ден обратно на „Герена“ Станимир Стоилов показа твърд и категоричен подход и поиска от тима да бъдат освободени Валери Божинов, националът Симеон Славчев и защитникът Христофор Хубчев.

„Валери Божинов е от две години в „Левски“ и през това време не можах да видя футболиста Валери Божинов. През миналия сезон той има изиграни едва 70 минути. Оставиха го само да тренира и загрява. Две години го тупаха по гърба и не му използваха потенциала. Съжалявам, че аз съм човекът, който да го освободи. Симеон Славчев също не си показа потенциала, имаше и сериозна контузия. Що се отнася до Христофор Хубчев - имам повече хора на тази позиция. А аз обичам да работя с възможно по-малко играчи“, мотивира се Мъри.

Наставникът набързо обяви и кого смята да привлече - проектонационала Димитър Костадинов („Септември“, Сф), защитника на „Етър“ Хосе Кордоба и бившия капитан на „сините“ Мартин Райнов, който е свободен агент, след като разтрогна с израелския „Ашдод“ и се очаква отговорът му дали е съгласен да се върне на „Герена“. Вероятно ще има и четвърти нов играч, но още се преговаря, пише „Сега“.

Той потвърди, че ще поеме цялата спортно-техническа власт и всеки трансфер ще става с негово одобрение.

Затварям чалготеката – левскарят трябва да е за пример

Стоилов обяви, че въвежда строга дисциплина. „Затварям чалготеката в отбора, а отварям професионалния футболен клуб! Много пъти се е налагало да взимам нестандартни решения, да бъда остър. Когато става въпрос за „Левски“, съм по-строг, но интересите на отбора са над всичко. Играчите нямат проблем с мен, но аз имам понякога с тях. Ще спазваме дисциплината във всяко едно отношение - на тренировки, в съблекалнята, на терена, на улицата. Навсякъде левскарят трябва да е за пример. В последните години видях една съблекалня, която само се извиняваше“, коментира Стоилов.

 „План 2024“

Стоилов обяви, че пътят пред „Левски“ е изключително тежък. „Не очаквам утре да литнем и да направим чудеса. Очаквам подкрепа...Мога да обещая работа, много работа“, заяви той. Би ме разочаровало, ако футболистите не искат да се променят. Тогава трябва да търсим други на местата им“

„Изоставаме вече от борбата за титлата, но трябва да мислим изключително позитивно, да мислим за класиране в евротурнирите и за спечелването на купата. Надявам се през 2023/24 да влезем в някоя от групите на евротурнирите. „Левски“ има нужда от Европа, за да се промени самочувствието на футболистите“, смята той.

Че амбицията в „Левски“ е до 3 г. отборът да се бори за трофеи, показа и собственикът Наско Сираков. Той обяви, че клубът стартира "План 2024", допълни и че договорът на Стоилов ще е за минимум 3 години, т.е. пак до 2024 г., макар кредитът на доверие към него да е бил безграничен. „Най-успешният треньор в историята на „Левски“ се завръща в клуба в най-трудния момент. Вярвам, че това ще е повратен момент за клуба“, коментира още Сираков.

Вината на Батков

Стоилов не спести остри думи към бившия собственик на клуба Тодор Батков. „През годините слушах много силни обещания от хората, които ръководиха „Левски“. Но всеки тръгваше да действа от главата надолу и нищо не се получаваше. Моето мнение за него съм го казал преди 13 години и не съм го променил. Той тогава ни излъга нас. Той е най-големият виновник „Левски“ да стигне до тук. Аз не съм забравил какво той причини на „Левски“ като ръководител. На мен може би лично ми направи хубаво. Тодор Батков е основният виновник „Левски“ да стигне до фалит. От сълзливи интервюта нямам нужда. По-добре да помага, ако може - финансово. В момента нямам нужда от друго от него, камо ли от неговите съвети“, отсече треньорът.

Днес Тодор Батков-младши отговори на нападките на новия треньор на „Левски“ към баща му. „Батков е виновен за фалита на Левски. Защото преди 13 години „излъгал“ Мърито, което осигурило сериозни приходи от турнирите - които, видиш ли, изчезнали (в ръцете на Батков). След промяната на собствеността през 2015, съвестното Мъри отказало да се върне в Левски, въпреки „реките от пари“ - сигурно защото отборът все още е бил „фалирал“. За щастие, към днешна дата Мърито се хвърли да спасява фалиралия Левски от любов към клуба и за едни 30 бона месечна заплата!“, написа той в социалните мрежи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама