Учебната година ще започне присъствено

11:58, 02 сеп 21 25 2627 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Учебната година ще започне присъствено. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме – говоря за родители, говоря за учители“, каза той. Детските градини също остават отворени.

Учебната година ще бъде присъствена до момента, до който не се стигне до значително увеличаване на заразените и болниците не се напълнят с капацитета от 9000 души. Тогава ще се стигне до затваряне на училища. При провеждането на изпити се допускат до 30 души в помещение, но с всички предпазни средства. Мерките се съгласувани с Министерството на образованието и науката.

Първокласниците ще имат истински 15-и септември, останалите - според ситуацията

За присъствено започване на новата учебна година се обявиха още служебният премиер Стефан Янев и вицепремиерът Гълъб Донев на срещата на координационното звено между институциите по механизма за връщане в училище на отпадналите от образование, пише БНР.

По думите на Стефан Янев в условията на пандемия всяко четвърто дете в училищна възраст не е било включено активно в учебния процес. Тоест, близо 25% от децата не се включват активно в учебния процес. Търсят устойчиви решения предвид ситуацията.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че трябва да се направи всичко възможно децата в рисковите групи да бъдат задържани в клас. По думите му проблемът с децата, които отпадат от училище, е на всички държавни институции, съобщи bTV.

Приоритет е и повишаването на мотивацията на децата да се включат в учебния процес за регионите, в които не посещават редовно училище“, каза министърът. Това ще стане с променен график на екипите от образователни медиатори, социални работници, полицаи и учители, които ще започват работа още в началото на учебната година, а не както до сега към средата на октомври. „Целта е да се предотвратят максимално негативните последици от пандемията и да се гарантира успешното протичане на учебната година“, заяви министър Донев. 

От МOН съобщиха, че от 16 септември започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Сформирани са 1335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват 19 915 преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции.

Министърът на образованието Николай Денков обясни, че съществен момент е начинът, по който ще се излиза от обучението от разстояние. „Анализът, който направихме, показва, че най-засегнати от дистанционното обучение са децата в риск от отпадане. Даваме възможност на локално ниво -в отделни населени места, да се излиза според конкретната епидемична обстановка. Така ще задържим много повече децата в училище, особено в рисковите групи“, каза министър Николай Денков. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама