Как цитат от „Илинден“ на Димитър Талев бе фалшифициран от македонистите

19:15, 01 сеп 21 / Култура 25 3360 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един от най-сладкодумните български писатели – Димитър Талев, е роден на днешния ден, 1 септември, през 1898 г. в Прилеп, днес в Македония. Тетралогията му „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ е едно от най-трайните и светли свидетелства за борбите за освобождение на Макдеония и за съдбата на българите там.

Разкъсван от свои и чужди, обявяван за „отчужден автор“ (от македонците) и за „великобългарски шовинист“ (от комунистическата власт у нас), той остава в българската литературна история като един от най-родолюбивите и честни писатели, пише „Площад Славейков“.

Силата на тетралогията, написана през 50-те години на ХХ век, е толкова голяма, че и до днес отгласи от нея влияят на отношенията между независимите държави България и Македония и раждат страсти, трудни за овладяване. „Илинден“ на Димитър Талев дава хляб на македонистката доктрина, която успява да превърне цитат от книгата в пропагандна теза. Това е един от случаите, познати и у нас, в които думите на литературен герой са приписани на истинска личност. Една от основните тези на македонистите, които настояват за пренаписване на историята и отхвърляне на всяка българска връзка с нея, се основава на често цитирани „думи на Гоце Делчев“. В официални речи, в научни разработки, във вестници и сайтове може да бъде видян и чут следният цитат, подписан с името на Гоце:

„Македонија има свои интереси и своја политика. Тие им припаѓаат на сите Македонци. Оној што сака да работи на присоединувањето на Македонија кон Бугарија, Грција или Србија, тој може да се смета за добар Бугарин, Грк или Србин, но не и за добар Македонец“.

В съзнанието на обикновения македонец не остава и място за съмнение – ако дори македонски политици и учени като директора на Института за национална история в Скопие Тодор Чепреганов твърдят, че тези думи са излезли от устата на Гоце Делчев, значи е така и няма причина да се мисли друго.

Но в Македония слабо познават Талев, макар че е „превеждан на родния си език“ преди петдесетина години, редактиран до неузнаваемост. Ако бяха чели „Илинден“, третата част от тетралогията, щяха да открият този така щедро размахван цитат и може би щяха да разберат, че става дума за думи на литературен герой, а не на историческа личност, при това извадена от контекст. В третата част от втора глава „Апостолът“ героят на Димитър Талев казва следното:

„Македония има свои интереси и своя политика, тя принадлежи на всички македонци; който копнее, който работи да я присъедини към България или към Гърция, той може да се мисли за добър българин или добър грък, но не е добър македонец. Такъв българин или грък поддържа и вечния раздор между балканските народи, които требва да живеят в братска дружба, за да бъдат по-щастливи. Македония принадлежи на всички македонци, без разлика на религии, нации и езици, в утрешна свободна Македония и чрез нея ще се сдружат всички балкански народи“.

Тези думи на фикционалния Гоце Делчев, нарисуван от талантливия писател, предхождат едно важно уточнение, което македонистите никак не харесват. То също е част от тъканта на романа, но странно защо никога не е цитирано като „думи на Гоце“.

„- Но аз съм българин, господин Делчев! И вие също.
— Да, българи сме, но днес в София ще ви кажат, при много случаи, и то уж разпалени националисти и от управниците: ние не можем да жертвуваме интересите на княжество България заради Македония“.

Димитър Талев разказва как се развива национално-освободителната борба в македонските земи с много любов към хората от родния си край. Едва ли е предполагал, че неговият магнум опус ще бъде използван като източник за шовинистична пропаганда години по-късно. Но фалшифицирането на историята с помощта на литературата не е македонски патент. Подобни подмени се случват и у нас, достатъчно е да си спомним фалшивото писмо на Левски, цитати от което се промъкнаха и в президентски речи.

Отношенията на Балканите винаги са били бурни и страстни, драматични като в художествена творба. Но Димитър Талев и неговата тетралогия са доказателство, че някъде зад бурно демонстрираната омраза се крие и дълбока родствена връзка, привързаност и общ корен, за които не бива да забравяме.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама