България е евакуирала 27 българи и 34 афганистанци

13:52, 01 сеп 21 / Политика 25 2690 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
България е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев, който заедно с премиера и с министрите на вътрешните работи и на отбраната бе извикан от депутати да отговаря на въпроси за бежанския поток. 
 
 
Ситуацията в Афганистан е крайно тревожна, посочи Стоев. По думите му приоритет на властите досега е било извеждането на българските граждани и афганистанските граждани, които са имали принос към българското посолство и мисиите ни. Очакваме 14 афганистански граждани да дойдат по линия на ЕС от т.нар. логистичен хъб от Испания, каза още министърът.

Все още няма нужда армията да помага с охрана на границите

Все още не се налага включване на армията в охрана на границите. Това стана ясно от думите на премиера Стефан Янев пред парламента.
 
Правим необходимо за подготовката на страната да посрещне бежанския натиск, обяви той и отбеляза, че подробности за мерките могат да бъдат дадени на закрито заседание, защото засягат националната сигурност. По думите му следващата седмица се планира свикване на съвета по сигурността към Министерски съвет, като мигрантския натиск ще бъде една от обсъжданите теми, предаде „Дневник“.

Армията е готова да прати 1050 военни за справяне с мигрантската вълна

Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че мигрантския натиск е шест-седем пъти по-висок от същия период на миналата година. Според него към момента „Гранична полиция“ се справя със задачата за охрана на границата. Бойко Рашков уточни, че се планира поддръжката на оградите по границата да мине от общините, на чиято територия са, към „Гранична полиция“.

Министърът на отбраната Георги Панайотов коментира, че има готовност по границата с Турция да се изпратят до 1051 военни. Той уточни, че при участие на средно 600 военнослужещи на месец и нужната техника, до края на година са нужни 9.606 млн лв., с които бюджета на Министерството на отбраната не разполага.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама