Докато проверката тече: Книгата на Петър Илиев е съкратена със задна дата

18:13, 31 авг 21 / Политика 25 4194 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на номинирания от „Има такъв народ“ за вътрешен министър адв. Петър Илиев отново се продава, но в „съкратен вариант“. Това съобщава фейсбук групата „Правна лудост“, която разкри съвпадението на цели страници от изданието с дисертацията на доц. Наталия Киселова от Юридическия факултет на Софийския университет на тема „Парламентарен контрол“.

Неоспоримите прилики между двата научни труда доведоха до назначаване на проверка за плагиатство срещу Петър Илиев в средата на месеца, със забавяне от шест години.

Софийският университет проверява Петър Илиев за плагиатство

И докато проверката тече книгата на Петър Илиев изведнъж намаля с 80 страници със задна дата. Така издадената от „Нова звезда“ версия вместо първоначалните 698 вече е 618 страници.

„Нещо се случва с „Нова звезда“: когато правихме разследването за плагиата Петър Илиев, на сайта на издателството пишеше, че книгата е от 698 стр., а и тя реално беше от толкова. Днес вече са обявени 618 стр. Някой май прави ново издание със задна дата за замитане на следи...“, пише „Правна лудост“. За доказателство са прикачени и снимки от страницата на издателство „Нова звезда“ преди и сега, където промяната е видима.

Доц. Киселова: Въпросът за плагиатството беше оставен „на трупчета“ от СУ през 2015 г.

Нов тираж или корекция?

Преди месец издателство „Нова звезда“, обяви, че не разполага с нито един екземпляр от книгата на Илиев, тъй като той си бил изкупил тиража. Освен това не беше депозирало и задължителните бройки в Националната библиотека.

Сега те обясняват пред „Дневник“, че книгата няма нов тираж – изданието не е ново, а датира пак от 2015 г. т.е. има две издания. Няколко бройки от мистериозното второ издание на книгата с по-малкия обем са получени в издателството от автора скоро след медийните публикации за съвпаденията в книгата му, пише медията. „Не знам откъде ги е взел“, казва служителка на издателството. „Нова книга не сме правили на този автор с това заглавие, нито с друго. Нямам онова издание от 2015 г., за да мога да ги сравня“, казва жената за „Дневник“ и отказа да отговаря на повече въпроси, а препрати към управителя, който обаче отсъствал.

Петър Илиев: Няма да бъда унищожен

От думите ѝ става ясно, че три броя от новия, по-тънък вариант на книгата, издателството наскоро е депозирало в Националната библиотека.

Пред „Клуб Z“ от издателството дават малко по-различно обяснение: Признават, че авторът е поискал да се поправи „грешката“. „Имам бройка пред мен, 618 страници е“, заявява служителка на издателството. На въпрос на медията, след като имат бройки, дали може да се купи, служителката казва: „Не, имаме само една, тя е за депозиране в Националната библиотека“.

От отдел „Депозит“ на библиотеката съобщават за „Дневник“, че на 13 август са получили само един екземпляр вместо изискваните по закон 3 при тираж до 100 бройки и той отива директно за архива, който не се помещава в библиотеката. Тоест въпросната книга няма да бъде на разположение на читателите в библиотеката. Служител на отдел „Депозит“ потвърди, че книгата е със същия уникален издателски номер ISBN като оригинала. По закон при второ издание на книга библиотеката издава нов номер, а задължението да бъде уведомена е на издателя.

От медията са потърсили отново автора Петър Илиев. Той не вдигна мобилния си телефон. В кантората му отговорят, че е в среща, и обещават да го уведомят, без да поемат  ангажимент кога.

До момента Илиев отрича да е плагиатствал и  дори има съмнения, че сравняваните пасажи са действително от неговия труд. А на въпрос вярно ли е, че книгата е изтеглена от пазара, отговори, че това са твърдения, хвърлени в публичното пространство на принципа „Една жена каза“, и заяви, че разполага с екземпляри от нея.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама