Пелените - спасението на майките

12:50, 30 авг 21 25 3381 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Пелените са един от най-големите помощници на родителите в отглеждането на детето. Причината е, че пестят ценно време и допринасят за поддържане на добрата хигиена на бебето. Памперсите са продукт от първостепенно значение в първите месеци на мъника.

При новородените тяхната смяна е многократна – преди и след хранене, преди сън и разходка, след баня и т.н. Използването на детски пелени постепенно намалява с отрастването на малкото съкровище, но продължава и през първите години на детето, докато то привикване да използва гърнето.

Съвременните пелени са незаменими в грижата за новороденото, но повечето родители отначало експериментират с различни видове, модели и марки, докато открият най-добрия продукт за деликатните бебешки зони. Още повече, че когато мъничето е обгрижено добре, то е спокойно и здраво, а родителите са малко по-безгрижни.

Една от най-големите въпросителни при избора на пелени за повечето майки и татковци е свързана с това какъв точно тип на предпочетат. Основните два вида, които се предлагат в търговската мрежа, са за еднократна и за многократна употреба. Разбира се, и двата вида имат своите предимства и недостатъци, както своите привърженици и критици.

Ето някои от основните характеристики на различните пелени:

Пелените за еднократна употреба са хит на нашето съвремие. Памперсите са истинска революция като повечето детски артикули от средата на миналия век. Познатите днес бебешки гащички претърпяват обаче в годините редица подобрения, а най-същественото настъпва, когато текстилната им основа се заменя с целулозна.

Скок бележи и начинът на закрепване, който от безопасните игли през миналия век, преминава през копчетата до съвремените запепващи се велкро краища.

Днес памперсите са масово предпочитани от родителите на новородените. Причината се крие в неоспоримите предимства на този бебешки артикул. От една страна пелената за еднократна употреба осигурява изключително добра защита от протичане. От друга – дава  свобода на движенията на мъника.

Утвърдените производители на пелени предлагат модели, които са съобразени са анатомията на бебетата и е възможно да бъдат регулирани по телцето на малкото дете.

Голямата иновация при памперсите е материалът, от който са изработени и неговите свойства да абсорбира влагата, за да остане суха нежната бебешка кожа. Модерните пелени дори са ароматизирани и са във весели детски десени.

Природосъобразност на пелените за многократна употреба.

Независимо от бума, който предизвикват в края на миналото столетие и масовата им употреба, пелените за еднократна употреба в последните години имат доста критици, заради голямото количество боклук, което се генерира с тях. Това кара много родители да изберат пелените за многократна употреба, въпреки по-големите усилия при хигиенизирането им.

Друг голям плюс е, че за разлика от еднократните памперси, пелените са по-подходящи при деца, които са склонни към кожни алергии, тъй като текстилните гащички са изработени от висококачествен памук. Майките, които използват предимно пелени за многократна употреба твърдят, че с тях по-бързо успяват да научат малкото дете да свикне да използва гърнето.

Предимство също така е финансовата част, защото те излизат по-евтино. Въпреки че почитателите на памперсите контрират, че това се компенсира с разходите за пране при многократните пелени. 

Изборът на пелени понякога зависи и от възрастта на детето. Много родители отначало използват памперси, а после преминават към пелените за многократна употреба, както и обратно. Комфортът на бебето също е определящ, а и пелените винаги трябва да са съобразени с размера на конкретния малчуган. Те е важно да са удобни на кръстчето и около крачетата на бебето.

На пелените винаги са поместени таблици с размери като теглото е водещ критерий при тяхната покупка. Масово памперсите имат индикатор, който ориентира за степента на влажност на пелената и дали е време тя да бъде сменена. Разтягащите се коланчета на кръста и около бедрата пък предпазват от протичане.

Снимки: Кидсо

Разнообразие от модели и марки пелени ще откриете на страницата на Kidso bg. Детските артикули там са на достъпни цени и с високо качество

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама