Какви ограничения предлага Ангел Кунчев?

12:40, 30 авг 21 25 4102 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев препоръча на министъра на здравеопазването нови мерки, които да важат за цялата страна. 

„Ново затягане на мерките е неминуемо там, където заболеваемостта е висока. Наложително е да се спазват 50% от капацитета на заведенията. Може да бъде наложена забрана за масови мероприятия като концерти и фестивали“, заяви той в ефира на bTV. По думите му в следващите дни заболелите от коронавирус ще достигнат между 1500-2500 нови случая на ден. Към момента настанените в болница са 3 500, като според Кунчев те ще надхвърлят 4 000-4 500 души.

Той допълни, че във Велико Търново и Търговище „развъдник“ на заразата са станали сватби и семейни събирания с по 700-800 души гости.

COVID сертификат за служители и посетители или затваряне

От здравното министерство разпространиха предложенията на Кунчев, сред които е затваряне на заведенията на закрито. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала. Тоест, всички присъстващи да са ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. Същото важи и за културните мероприятия и институции като музеи и галерии.

Кунчев предлага още:

- да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.
- преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).
- Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика.
- Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите.
- Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове и моловете, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Пълното предложение на главния държавен здравен инспектор вижте тук.

Близо 400 нови случаи на заразени с Делта варианта у нас

389 са случаите на Делта варианта, известен като Индийски вариант. Те са установени от Националния център за заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 394 клинични проби. При всички тях се открити вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, като 389 (98.7%) са Делта (B.1.617.2) и 5 (1.3%) са Алфа (B.1.1.7). Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21.07-12.08.2021 г. и са изпратени от 64 различни лечебни заведения от 26 области на страната.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 451 нови случая на коронавирус при 7 695 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 5,86% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в София - 66, следва Варна с 64. Кюстендил е единствената област, в която няма открити нови заразени.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 451 599. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 28 512. При настанените в болници също има ръст - броят на хоспитализираните е 3 451, от които 298 са в интензивно отделение. Общо 13 777 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, като 8 са от последното денонощие.

Излекуваните през последното денонощие са 158 души, така общият им брой достига 404 356.

Жертвите на болестта у нас са общо 18 731, от които 26 души са починали през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 288 715 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 2 540 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 156 729.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:18, 31 авг 21

Тоя не трябва ли да е при Кантаржиев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама