БСП бави връщането на мандата до 15 септември

13:10, 29 авг 21 / Политика 25 2974 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

БСП бави връщането на мандата между 10 и 15 септември. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова преди началото на срещите за сформиране на правителство с последния, трети мандат. Първата среща днес е с представителите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Имаме избор - или веднага да върнем мандата, ако днес чуем, че нямаме подкрепа или да проявим отговорност и да го задържим. Ние избираме второто. Но ако днес се потвърди, че нямаме подкрепа, няма да го държим в неразумен срок“, заяви Нинова.

Тя посочи, че няма да позволи хвърлянето на държавата в хаос, въпреки че е наясно какви коментари ще последват това решение.

Получилите третия мандат ще се бавят, „колкото си искат“

Социалистите получиха в петък от президента третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. От партията заявиха, че ще направят всичко възможно да съставят кабинет, като водят преговори с всички партии без ГЕРБ и ДПС. Часове по-късно в интервю за БНТ лидерът на най-голямата партия в парламента – „Има такъв народ“, Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят кабинета на БСП. Без подкрепата на ИТН, ГЕРБ и ДПС няма как да бъдат събрани необходимите 120 плюс 1 гласа.

Днес Нинова заяви, че макар шансовете за сформиране на кабинет да клонят към нула, поканите към останалите формации са в сила. Ако те приемат поканата, разговорите ще са публични, пред камера и не в партийните офиси, а в парламента. Ако не се постигне съгласие за правителство Нинова призова да се събере мнозинство за актуализацията на бюджета. 

Лидерът на БСП коментира, че с взаимните обвинения между т. нар. партии на протеста и опитите за прехвърляне на вина за провалените преговори те залгат мини и за бъдещи разговори в следващ парламент. „Малко по-смирени емоции, малко повече разум и отговорност - осъзнаване какво ни чака следващите месеци като държава и като народ“, посъветва Нинова. 

Освен избори има други предизвикателства

По думите ѝ освен нови избори, страната ни е изправена пред по-сериозни предизвикателства - ниските доходи, ковид кризата, затварянето и фалитите на фирми, увеличаваща се безработица.

„Все въпроси, които заслужават огромно внимание. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху БСП. Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Но така ще оставим пенсионерите без преизчислване на пенсиите, работниците - без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите, болните Ремдесивир, който липсва, лекарите - без 1000 лева на първа линия, както и полицаите и военните без средства за охрана на границата“, посочи Нинова.

БСП ще предложи съкращаване на сроковете за обсъждане на промените в бюджета между първо и второ четене. Ще предложим ако трябва извънредни засесдания, ще работим денонощно - случвало се е да приемаме бюджет и през нощта. Не сме се преработили. Да се работи упорито в следващите дни, докато се приеме актуализацията на бюджета“, обяви Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама