Учени: „Големият“ Микеланджело е бил висок едва 1,60 м.

19:30, 27 авг 21 / Култура 25 3279 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Италиански учени смятат, че ръстът на великия ренесансов творец Микеланджело Буонароти (1475-1564 г.) е бил приблизително 1,60 метра, съобщи АНСА.

Изследователите са направили своите заключения на базата на чифт обувки, принадлежали на великия ренесансов творец. Те се съхраняват в музея „Буонароти“ във Флоренция.

Ръстът на великия творец вече е „изследвана територия“, след като дори изкуствоведът и автор на биографиите на велики художници Джорджо Вазари (1511-1574 г.) пише, че Микеланджело е със среден ръст, предаде БГНЕС.

Италианският скулптор, художник, архитект и поет Микеланджело има безпрецедентно влияние върху развитието на западното изкуство. Сред най-известните му творби са картините на тавана на Сикстинската капела (1508-1512 г.), която включва повече от 300 фигури, флорентинската статуя на Давид и скулптурната композиция „Пиета“, съхранявана в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана.

Микеланджело умира на 89 -годишна възраст в своята работилница в Рим. Погребан е във флорентинската базилика Санта Кроче.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама