Изненадващ съперник на Макрон за президентския пост

10:20, 27 авг 21 / Свят 25 2824 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият еврокомисар Мишел Барние, който водеше преговорите с Лондон за Брекзит, обяви, че ще се кандидатира за президент на Франция, като водещ претендент за номинация на десницата.

Той е четвъртият политик вдясно, решил да се изправи срещу президента Еманюел Макрон на изборите следващия април. Спекулации за намеренията му има от месеци насам, но тази вечер той сложи край на догадките. Според местни анализатори Барние може да се окаже „жокер“ в надпреварата.

Важно е да обединим десницата, центъра, да се контролира имиграцията, да се върне уважението към труда в сърцето на нашето общество и да се декарбонизира икономиката ни“, заяви той.

Отговорът кой ще е кандидатът на десницата трябва да дойде на конгреса на партията „Републиканците“ на 25 септември. След като приключи с едни от най-сложните преговори в историята на ЕС, Барние се върна във Франция, увеличи срещите си, включително с депутати, сенатори и кандидати за различни избори, на които обсъжда по-мащабни теми, разказва „Монд“. За целта бившият министър от кабинет на президента Жак Ширак основа работна група „Патриоти и европейци“, пише „Дневник“.

Смятан е за една от най-способните политически фигури на десницата - проевропеец, защитаващ Франция в Европа. Сравняват го с Джо Байдън в способността му да изслушва и обединява хора с различни убеждения, както и с достатъчно голяма международна известност за един президент на републиката. Но в редовете на десницата има и хора, смятащи, че е твърде близо до центъра, не е много по-различен от либерала Макрон и е твърде много технократ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама