Над 100 са жертвите на двойния атентат в Кабул 

08:29, 27 авг 21 / Свят 25 3893 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

103-ма души са загинали при вчерашните атентати в афганистанската столица Кабул. Това показват последни данни, разгласени от световните агенции. Сред жертвите има 13 американски военнослужещи и 28 талибани. Ранените са над 1330.

Поне 11 убити при серия от експлозии до летището в Кабул

Загубихме повече хора отколкото американците“, заявил представител на талибаните, които завзеха властта в Афганистан в средата на август. Въпреки надигането на тероризма той казал, че не вижда причини за отлагане на крайния срок за изтегляне на чуждестранните войски. Веднага след атентатите талибаните се заканиха да издирят виновниците и да ги накажат.

Подобна закана отправи и американският президент Джо Байдън в извънредно изявление. „Няма да простим, няма да забравим. Ще ви хванем и ще ви накараме да платите“, заяви той и добави, че САЩ предполагат кой стои зад взривовете. „Отговорността за случващото се е изцяло моя“, каза президентът, след като бе нападнат от политическите си противници, че трябва да поеме отговорност и да подаде оставка. Той нареди на ръководството на Пентагона да подготви оперативни планове за нанасяне на удари срещу лидерите и целите на „Ислямска държава - Хорасан“, която пое отговорност за атентатите.

Стрелба на летището в Кабул, един човек е убит

Президентът заяви, че ще се търсят варианти евакуацията на граждани от Афганистан да продължи и след 31 август, както и че САЩ имат възможност да изпратят още военни в Кабул. Откакто талибаните контролират столицата, досега са евакруирани над 100 000 души, а вчера бяха 7500 въпреки атентатите, пише „Сега“.

САЩ ще се придържа към крайния срок за изтегляне от Афганистан

Припомняме, че вчера имаше две смъртоносни експлозии близо до летището в Кабул. Едната от тях бе на северния вход на летището, а другата - пред намиращия се на 300 метра оттам хотел „Барон“, където е имало множество граждани на Великобритания и САЩ. Първата експлозия е извършена от атентатор-самоубиец, след това избухнала кола-бомба.

По-късно в Кабул имаше още няколко експлозии, но американските военни обясниха, че става въпрос за организирани от тях контролирани взривове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама