Слави Трифонов по БНТ - специално издание

17:00, 26 авг 21 / Политика 25 4373 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Слави Трифонов ще наруши мълчанието си, ще скъси дистанцията и ще даде първото си телевизионно интервю извън собствената му телевизия 7/8 TV. Дотук добре! Председателят на „Има такъв народ“ до момента избягва срещите с медиите и журналистическите въпроси и има остра нужда обществото да получи отговори на въпросите, които го интересуват, а не тези, които сценаристите му подберат.

Лидерът на най-голямата партия в парламента е избрал да разговаря пред обществената телевизия БНТИ това добре – вместо да пълни гушите и да вдига рейтингите на частните телевизии, Трифонов се появява именно в ефира на медия, чиято основна задача е безпристрастно да информира обществото.

Въпросите на Трифонов ще задава Бойко Василев, който ще прекъсне отпуската си, за да направи интервюто. Съвсем очаквано е най-горещата тема и събеседник да бъдат поверени в ръцете на най-опитния журналист в медията. В противен случай ще се появят подозрения, че се готви удобно и безкритично интервю. Колкото до отпуската, ясно е, че дневният ред диктува правилата в журналистиката. Все пак тук говорим за медия, не за НАП или спецслужбите ни, които явно могат да работят без ръководства и в най-извънредните ситуации.

Интервюто няма да бъде излъчено в ефира на някое от публицистичните предавания на БНТ, а ще бъде самостоятелен елемент в петъчния праймтайм – веднага след централната емисия новини. И то часове, след като президентът връчи последния мандат за съставяне на правителство.

Ето тук нещата вече започват да изглеждат не толкова добре. С какво Слави Трифонов е по-различен от останалите политически лидери, които обикалят телевизионните студиа и се съобразяват с програмната схема на медията? Защо БНТ прави изключение за него и той се ползва с ексклузивни привилегии в обществената телевизия? Нали именно на нея разчитаме да има равнопоставеност и безпристрастност в представянето на информацията? 

Не поставя ли това интервю „Има такъв народ“ в благоприятна позиция - още от сега занем, че Трифонов ще обясни, че няма вина за проваления опит да се сформира кабинет срещу т. нар. партии на статуквото? 

Ясно е, че първо телевизионно интервю е по-добре от никакво интервю – и за медията, и за хората. Начинът, по който се случва обаче оставя неприятното усещане, че силните на деня имат повече права и ефирно време. Напомня, че целта не е да сменим брифингите на ГЕРБ с гостувания на Слави Трифонов – и в двете няма нищо извънредно. 

Очакванията са големи, дано да се оправдаят. Предполага се, че разговорът ще се проведе на живо – и сиуацията и медията го изискват. В противен случай се обезсмисля цялото вълнение около събитието. Въпросите пък трябва да са директни и остри, за да балансират осигурения вече комфорт на госта.

И не на последно място не Слави Трифонов, а Бойко Василев трябва да води интервюто, иначе „Шоуто на Слави“ просто ще смени за една вечер телевизията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама