Бюджетът на НЗОК мина на първо четене след скандал за COVID кризата

12:38, 26 авг 21 / Политика 25 2709 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народното събрание прие на първо четене допълнението към бюджета на Здравната каса за годината, с което да се покрият разходите, свързани с кризата с коронавируса. Проектът, макар и със заявка за нови предложения преди второто четене, подкрепиха 145 от 185 гласували депутати, само 1 бе против, а 39 се въздържаха.

Проектът предвижда бюджетът на Касата да се вдигне със 124 млн. лв. при предвидени общо за годината 5.3 млрд. лв. Вносителите предлагат парите да бъдат записани „на един ред", да не се разпределят по отделни пера, за да може да се пренасочват в зависимост от това къде има нужда - за ваксинация, за болнично или доболнично лечение на коронавирус. Това доведе до коментари от страна на ГЕРБ и ДПС, че парите ще се харчат непрозрачно - с решение на Надзорния съвет на касата.

Всички бяхме против джипката, сега определяме нова джипка

Всички бяхме против джипката да разпределя разходите, сега определяме нова джипка, която обаче е вече с 9 места - за надзора на Здравната каса“, обяви депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той посочи, че големият въпрос е тъкмо този дали трябва на 9 души да се даде възможност да разпределя по собствено усмотрение 120 млн. лв., на който трябвало да се даде отговор между първо и второ четене на актуализацията.

Александър Симидчиев от „Демократична България също посочи, че няма адекватна система за електронно проследяване на разходите и в случая няма достатъчно гаранции за прозрачното харчене на сумата, с която се вдига бюджетът на Касата.

Бивши срещу настоящи

„В закона е записано, че бюджетът се гласува от парламента по пера. Недопустимо е това, което иска от нас Министерството на здравеопазването - да гласуваме едни 120 млн. лв., които да се изхарчат по критерии, които не знаем, с извинението, че трябва да се управлява ковид кризата, обяви бившият здравен министър Костадин Ангелов, който е един от най-отявлените критици на сегашното правителство.

Настоящият министър Стойчо Кацаров защити сумата на актуализацията да е едно общо перо и обяви, че споделя голяма част от критиките, чути в пленарната зала, но посочи, че те са не към актуализацията, а към състоянието на здравната система и към действащия закон за бюджета, който сега само се допълва.
 

„Бюджетът на Здравната каса е 5.3 млрд. лв. Смятате ли, че с тези 120 млн. лв., с които се предлага да се допълни сега, министърът на здравеопазването ще промени философията на харчене", попита риторично той. Напомни, че се водят стенограми на заседанията на надзора на касата и се публикуват, което прави процеса на взимане на решения толкова публичен колкото и заседанията на парламента, предаде „Дневник".

Той отказа да коментира личните нападки към себе си, отправени най-вече от предшественика му, само обобщи, че те са „изречени по така злобен начин от очевидно обсебен човек".

Ангелов в пространно изявление, с което обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предлаганата актуализация, нападна Кацаров, като цитира негови изказвания пред различни медии, в които съзря противоречие. Според него настоящият министър избирал пред кои медии да каже, че хората умират от коронавирус, а в други - с коронавирус. Освен това го обвини, че говори, че някои страни като Израел сега тепърва експериментирали с третата доза и попита дали решението на САЩ да я въведе означава експеримент с различни техни институции.

ГЕРБ е лицето на провала на управлението на кризата с COVID-19

Нападката му предизвика гнева на депутати от „Има такъв народ" и „Изправи се.БГ! Ние идваме!", които го нападнаха на свой ред заради провала, по думите, на кабинета на ГЕРБ при справянето с трите досегашни вълни на вируса. Мая Манолова призова Ангелов заради това да се смири и да спести „наглото си поведение", а той й отвърна, че от нейните уста думата смирение звучи като ерес. На изречението му, че ГЕРБ се е справил успешно с трите вълни на кризата, пленарната зала възрази с викове.

Ангелов отново обвини настоящите здравни власти, че мамят с неплащане на сумите, предвидени за работещите на първа линия с вируса, след като предищният кабинет бе предвидил пари за целта само до края на май.

Стойчо Кацаров обяви, че причината за високата смъртност през последната година в България е пряка последица от лошото управление на кризата с коронавируса. Допълни, че принос за това има лошото състояние на болниците, които са с натрупани дългове, а някои от тях са и пред фалит. За последното даде пример с управляваната до неотдавна от Костадин Ангелов Александровска болница, която при 70 млн. лв. капитал имала толкова дългове, като половината от тях били силно просрочени и затова облагани с двуцифрена лихва. Затова и тази болница, в която непрекъснато имало различни аварии, не можела да се включи активно в битката с вируса. Посочи, че тези принципни въпроси трябва да се решават с бюджетите за следващи години, изготвени от редовно правителство, а целта в момента е да се гарантира на гражданите, че ще имат подкрепа да преминат през поредната вълна на пандемията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама