„Маркет линкс“: От първа политическа сила „Има такъв народ“ вече е трета

09:21, 26 авг 21 / Политика 25 5327 Шрифт:
Василена Йорданова

От първа политическа сила „Има такъв народ“ (ИТН) се нарежда на трето място. Това показват данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“ и проведено в периода от 13 до 22 август.

Първа политическа сила е ГЕРБ, а след това се нареждат „Демократична България“, ИТН и БСП. Разликата между последните три обаче са е рамките на статистическото отклонение.

Снимка: btvnovinite.bg
ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира социологът от „Марктет линкс“ Добромир Живков в ефира на bTV.
 
Данните показват, че партия „Възраждане“ също има шансове да прескочи бариерата за парламента.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от  българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Снимка: btvnovinite.bg

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т.нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

„През месец март, както и ноември миналата година, основният движещ елемент в спада на удовлетвореността от посоката на развитие на страната беше пандемията. През март имахме и предизборна обстановка, която допълнително нажежи страстите“, коментира Добромир Живков.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

Снимка: btvnovinite.bg

Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ“, допълни Живков.

Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам. По-съществен е той отново при ИТН.

Снимка: btvnovinite.bg
Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Посоката на одобрение на политическите сили невинаги се отразява или се отразява по различен начин в електоралната подкрепа към партиите“, уточни Добромир Живков.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от включилите се в проучването отговарят „да“. Категорично няма да гласуват 10%.

Снимка: btvnovinite.bg
Данните са от съвместно проучване на bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама