Нахлуването в президентството било комуникационна грешка

17:55, 25 авг 21 / Политика 25 5265 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата не е успяла да обясни достатъчно ясно на обществеността акцията е президентството през миналото лято. Това е комуникационна грешка, включително и на главния прокурор. Такава теза изказа шефът на държавното обвинение Иван Гешев пред правната комисия в парламента, където бе изслушан за дейността на Бюрото за защита, което е на лично негово подчинение.

Гешев: От ликвидирането на Бюрото би спечелила само мафията

Служители на Бюрото участват при всички по-зрелищни акции на държавното обвинение като обиски и арести по министерства. Най-запомнящи се бяха кадрите от безпрецедентното нахлуване в президентството на 9 юли 2020 г., когато бяха арестувани секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Същата вечер започнаха масовите граждански протести срещу кабинета "Борисов" и главния прокурор.

Не е имало нахлуване

И при сегашното изслушване шефът на държавното обвинение отказа да дава подробности с обяснението, че работата на Бюрото по защита е секретна.

Гешев каза, че служители на структурата са участвали в акцията на 9 юли м.г., но те са били само четирима и никъде не са нахлували. Обратното, имало разговор с главния секретар на президентството и разследващите били „поканени“.

„Ако с четири човека успееш да превземеш една институция, това значи пробив в националната сигурност", заяви Гешев, цитиран от Mediapool.

И допълни, че е трябвало сам да обясни какво точно се случва е президентството – че сградата нямала имунитет, а разследването не било насочено към президента Румен Радев, който пък има абсолютен такъв.

„Аз сгреших, че прокуратурата не обясни ситуацията", каза Гешев и цитира Марк Твен: „Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят".

Главният прокурор каза също, че Бюрото било на лично негово подчинение и се включвало в полицейски акции с негово разрешение и по предложение на наблюдаващия делото прокурор. Този прокурор обаче нямал задължение да държи сметка за политическите последствия от акцията.
През изминалата година служителите на Бюрото са участвали в общо двете такива акции, а от началото на тази – в три.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама