Историческо: Първа смъртна присъда за мафиотски бос в Япония

20:00, 25 авг 21 / Свят 25 5203 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Босът на японски престъпен клан беше осъден на смърт. Това е историческо събитие, защото за първи път в Страната на изгряващото слънце най-тежкото наказание беше наложено на бос от мафиотска група.

Съдът постанови, че 74-годишният Сатору Номура е виновен за организирането на четири престъпления, при които няколко граждани и един детектив бяха убити и осъдени на смърт чрез обесване. Номура е лидер на бандата „Кудокай“, която действа в северната част на японския остров Кюшу.

Въпреки че смъртното наказание редовно се налага и изпълнява в Япония, това е историческо събитие. Досега никой от босовете на организираната престъпност не е бил осъждан на най-тежкото наказание заради проблем с доказването кой е поръчал престъпленията.

„Кудокай“, която има бази в градовете Кита Кюшу и Фукуока, се различава от другите в Япония, защото не се колебае да атакува обикновени граждани, които по някакъв начин са заставали на пътя ѝ или са навреждали на членовете ѝ.

В тази връзка трябва да се отбележи, че в Япония побоите и убийствата от мафиоти, известни като „якудза“, са предимно явления, ограничени до конфликти между съперничещи групировки. Според много местни журналисти има мълчаливо разбиране с полицията, че докато не се предприемат брутални престъпления срещу гражданите, ъндърграундът може да извършва сравнително незаконни дейности, като хазарт и проституция, или да организира залози за конни надбягвания.

„Кудокай“ обаче е извършила няколко тежки нападения през последните няколко десетилетия, при които са били убити граждани, които нямат нищо общо със света на престъпността, главно поради отказа им да платят рекет за защита или да отстъпят дял в печеливш бизнес на членовете на бандата.

Номура е наредил атака с хладно оръжие срещу медицинска сестра в частна клиника по пластична хирургия, защото бил недоволен от лечението на персонала и резултата от операция, опитала се да компенсира физическите му недостатъци - трансплантация на коса и уголемяване на пениса.

Самият Номура е в затвора от седем години след арест по подозрение за убийство през 2014 г., когато над сто следователи нахлуха в дома му в град Кита Кюшу. Междувременно той беше осъден и излежа тригодишна присъда за укриване на данъци.

Заедно с Номура, на делото, започнало през 2019 г., на подсъдимата скамейка беше друг мъж от бандата, 65-годишният Фумио Тауе, който получи доживотна присъда за участието си в престъпленията на групата.

Криминалисти и социолози в Япония страхливо приветстват налагането на смъртно наказание на мафиотския бос от Кюшу, като подчертават, че това не означава края на съществуването на бандата, пише БГНЕС.

Самият Номура реагира бурно на произнасянето на присъдата, крещейки, че това е несправедливо, защото се основава изключително на спекулации и предположения. Той заплашително каза на главния съдия: „Поисках от вас справедлива присъда, но това изобщо не е така. Ще съжалявате до края на живота си“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама