САЩ ще се придържа към крайния срок за изтегляне от Афганистан

21:15, 24 авг 21 / Свят 25 4406 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на САЩ Джо Байдън реши след проведена консултация с екипа си за национална сигурност да се придържа към крайния срок за изтегляне на войските от Афганистан на 31 август. Това заяви висш служител на администрацията, цитиран от CNN.

Стрелба и насилие: Талибаните вече нарушават обещанието си да управляват мирно

Въпреки, че Франция, Германия и Великобритания поискаха удължаване на този срок, от Белия дом посочват, че Байдън е взел това решение предвид сигурността на страната. Талибаните заявиха наскоро, че ако войските останат по-дълго от предвидения срок, ще има последствия. А говорителят на талибаните Забихула Муджахид призова САЩ да спрат евакуирането на квалифицирани афганистанци, предаде БГНЕС. Той изложи поредица от искания по време на предаването на живо днес, докато водените от американски войски операции се интензифицират за извеждането на хиляди хора от Кабул.

„Те имат самолети, те имат летището, трябва да изведат своите граждани и изпълнители оттук“, каза Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул. 

Талибаните с първа пресконференция: твърдят, че са се променили

Директорът на ЦРУ се е срещнал с лидера на бунтовниците в Кабул

Междувременно стана ясно, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс е имал вчера тайна среща с лидера на талибаните Абдул Гани Барадар, съобщава БНР като се позовава на „The Washington Post“.

Според правителствени източници, цитирани от изданието, двамата са провели среща лице в лице, като това е първата подобна среща на най-високо ниво, откакто талибаните поеха контрола над столицата на Афганистан Кабул. Подробностите за техните разговори обаче не бяха разкрити.

Украински самолет, отвлечен в Кабул

В същото време зам.-въшният министър на Украна Евгений Енин съобщи, че миналата седмица на летището в Кабул е отвлечен украиски самолет, който трябвало да евакуира украинци. Самолетът бил завзет от неизвестни лица, които качили на него други пътници и отлетели за Иран. Това се е случило миналия вторник. Пред общественото „Громадске радио“ Енин не уточнява как е приключил инцидентът, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама