Протест срещу поправки в полза на ВЕЦ-ове

08:47, 24 авг 21 25 3826 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Природозащитници и риболовци от цялата страна ще излязат на протест. Поводът е лобистки според тях поправки в Закона за водите и на Наредбата за ползване на повърхностните води. Те бяха пуснати за обществено обсъждане от Министерството за опазване на околната среда и водите (МОСВ) на 6 август.

Протести ще има в София в триъгълника пред Министерски съвет от 16:30 часа, в Луковит при водохващането за ВЕЦ „Радомирци“ от 16:30 часа, Варварски минерални бани в близост до водохващането за ВЕЦ „Ели дере“ от 18:30 часа и в района на Пловдив при стената на ВЕЦ „Кадиево“ от 18 часа.

Предложените промени в Закона за водите и Наредбата за ползването на повърхностни води са в няколко посоки. Основно МОСВ акцентира върху забраната за изграждането на нови деривационни ВЕЦ-ове по реките. Министърът на екологията Асен Личев не е коментирал публично защо предлага узаконяване на незаконно изградените вече ВЕЦ-ове без остъпено право за строеж в земи публична държавна собственост, за което има и съдебно решение.

МОСВ твърди, че с предложените промени не се очаква отрицателен екологичен, социален и икономически ефект. Риболовците обаче са на друго мнение, пише Mediapool.

Разрешаване на изграждане на ВЕЦ-ове в защитени зони

МОСВ предлага промени в чл. 118ж от Закона за водите. Той е известен като „горещият картоф“ в сектор „Води“, тъй като в текстовете на този член се изброяват случаите, в които е забранено изграждане на водноелектрически централи, посочват от "Балканка“.

От сдружението припомнят, че в началото на 2020 г. бившият вицепремиер Валери Симеонов се опита да внесе поправки в този текст на закона през преходните и заключителни разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Риболовци и природозащитници тогава се надигнаха на протест и по-късно в пленарната зала Валери Симеонов оттегли предложението си.

Сега предложението на служебния екоминистър е пълна забрана за изграждане на нови деривационни водноелектрически централи. Те обикновено се изграждат по малките реки и водят до осушаване на участъци от реките или цели реки след водовземните съоръжения. След продължителни протести на екоорганизации днес такива вече не се строят.

Освен тази промяна обаче, Асен Личев предлага да се разреши строителството на неограничен брой нови руслови ВЕЦ-ове в защитените зони от мрежата „Натура 2000“. Изграждането им ще бъде забранено само, ако има забрана в заповедите за обявяване или в плановете за управление на защитените зони.

Основен прицел за изграждането на такива руслови ВЕЦ-ове са поречията на реките Марица и Тунджа, посочват от „Балканка“. Сдружението определя тази промяна в Закона за водите като лобистка и напомнят, че срещу България има наказателна процедура в Европейския съд за това, че от МОСВ бавят повече от 10 години заповедите за обявяването на защитените зони, с което зоните и тяхното опазване остава само на хартия. Нещо повече по време на редица обсъждания на тези зони, за които има такива заповеди, от Националната служба за защита на природата отказват да включват изрична забрана за изграждане на руслови ВЕЦ-ове под предтекст „че няма нужда да се повтарят законови разпоредби“.

Ето така с една малка промяна, тихомълком, МОСВ ще допусне лесното изграждане на руслови централи в защитени зони, посочват от „Балканка“. Сдружението напомня, че те оказват не по-малко негативно въздействие върху речните системи от деривационните ВЕЦ-ове.

Узаконяването на „незаконните“ ВЕЦ-ове

Освен промените в Закона за водите, само няколко месеца след приемането на Наредбата за ползване на повърхностни води сега отново се предлагат промени в нея, с които на практика, се узаконяват „незаконно“ изградените ВЕЦ-ове.

Приета от правителството на ГЕРБ наредба изискваше в процедурите по издаване или изменения и удължаване на действащите разрешителни за водовземане да се предоставя документ за учреденото възмездно право на строеж в коритата на реките.

Хидроенергийният сектор обжалва наредбата и твърди, че всички действащи водноелектрически централи са напълно законни и са построени при налични всички изискуеми книжа. Браншът твърди, че документ за учредено право на строеж не им е изискван при предишния режим на изграждане на ВЕЦ и сега не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация.

Според „Балканка“ обаче да се строи без отстъпено право на строеж е „все едно някой в твоя имот да дойде да си построи къща и да твърди, че е в правото си да го направи“.

От сдружението напомнят, че след 2003 г. всички водноелектрически централи (с изключение на три) са изградени в директно нарушение на Закона за устройство на територията, тъй като разрешителните за строеж на водохващанията им са издавани без изискуемото по закон "възмездно право на строеж".

По този въпрос има и конкретно решение от 2019 г. на Върховен административен съд. Собственици на повечето от тези незаконни обекти са политици от целия политически спектър или техни приближение, показа разследване на журналистката Генка Шикерова от 2017 г.

От „Балканка“ досега са подали стотици сигнали за увредени реки след водохващанията, като тази информация може да се види на онлайн платформа.

От сдружението напомнят, че министърът на екологията Асен Личев с кратки прекъсвания беше дългогодишен директор на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ и по-голямата част от изградените малки ВЕЦ-ове и контрола върху тях са били в неговия ресор. „Балканка“ пита екоминистъра „чии интереси обслужва сега, с тези лобистки промени“.

Исканията на протеста са служебният кабинет да не одобрява и да оттегли предложените промени в закона и в наредбата, и незабавно да бъде уволнен министър Асен Личев. „Той е живата история на убийството на българските реки през последните 20 години“ , посочват от „Балканка“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама