За ДПС темата с гражданството на Кирил Петков не е приключила

08:37, 24 авг 21 / Политика 25 4914 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За ДПС темата за канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила. Това обясни зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

Думите му идват ден, след като Петков обяви, че е получил потвърждение от канадските власти, че вече не е с двойно гражданство и обяви въпроса за приключил. Служебният министър предостави и копие от декларацията, с която се отказва от канадското си гражданство още през април т.г.

Кирил Петков с потвърждение, че вече не е канадски гражданин

По думите му от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. „Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

„Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет - имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал - към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни той в ефира на Нова телевизия.

Според президента атаката срещу Кирил Петков идва от корупционери

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство. „Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите. „Целият турски етнос го приема така, защото ни заляха с имейли и обаждания. Те приемат това лично”, посочи той.

Относно подозренията на Петков - че ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ” играят отборно срещу него, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза: „Няма координирана атака и няма отборна игра и не може да има”, категоричен е Цонев.

За списъка по „Магнитски” и Делян Пеевски

ДПС се бори да докаже, че той е незаслужено в тези списъци. Правим го по законов път - пишем писма и чакаме отговори. Искаме факти и данни за неговите нарушения. Интересното е, че навсякъде казват, че няма данни и не знаят за такова нещо - българските институции. Кого да питаме - Иво Прокопиев ли? Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са - няма.”, коментира Цонев.

Ще има ли редовен кабинет

„Още, когато партиите се разделиха на протестиращи и статукво, те сложиха разделителна линия. Тя целеше те да се назначат като партии, които народът овластява да съставят кабинет. Народът обаче не ги овласти, защото не им даде 121 депутати и се наложи да прибегнат срамежливо към партиите на статуквото. Какво стана - изпокараха се за постове и политики. След това следва, че няма да има кабинет”, поясни той.

Те прекрасно знаят, че след като първите две партии са заявили, че няма да подкрепят трети мандат, той няма да бъде реализиран. Знаете ли защо се разиграва сега всичко това? За да си прехвърлят сега трите партии вината - кой е по виновен за това, че България четвърти-пети месец вече не може да състави редовен кабинет. Виновни са партиите, които се самоопределиха като партии на протеста.

Причината да не може да се състави кабинет, според него, се дължи и на президента. „Той взе страна, а можеше да остане морален стожер на промяната, без да взима политическа страна. Затова не може да събере всички на една маса”, обясни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:04, 24 авг 21

Българския народ не е страдал толкова от турците колкото от българските чорбаджии изедници затова Капитан Петко войвода ги е вадил по бели гащи такъв е и Йордан Цонев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама