Възможността за халифат в Афганистан е опасна за света

16:29, 21 авг 21 25 4658 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Никой сериозен анализатор не вярваше, че на афганистанското общество би могло да се наложи либерална демокрация отвън. Въпрос на време беше тази идея да отмине. Но никой не очакваше, че изтеглянето на американските части ще стане по такъв нескопосан начин. Изтеглянето на войските от Афганистан демонстрира неспособност, хаос и безотговорност. Това коментира пред БНР Цветлин Йовчев, бивш директор на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи.

По думите му проблемите в страната са започнали още по време на съветската инвазия. „Ал Кайда“, която носи идеологията на глобалния джихад, беше създадена в Афганистан през 1988 г., когато се водеше съпротивата срещу съветската инвазия. Едни от най-сериозните рискове, които ще срещне демократичното общество, е, че се ражда възможността на територията на Афганистан за създаване на халифат - авторитарен режим, воден от религиозния лидер, който да управлява по законите на шериата“, смята той.

България е готова да приеме до 70 афганистанци

Йовчев подчерта, че България може да намери резерви и да организира успешно противодействие на една мигрантска вълна. „Проблем е, че няма общоевропейска концепция за това как да управляваме мигрантските потоци и да се погрижим за интеграцията на тези хора. В потока ще има хора с боен опит, с крайни ислямски разбирания, изповядващи салафизма. Влизането на тези хора на територията на Европа е много опасно. Ще има проблем с интеграцията на бежанците - те нямат образование, професионални умения, за да започнат работа, не знаят езика. Тези хора като култура и като ценностна система се различават много от нас. От тези неща ще произтекат заплахите и за България, и за Европа“, посочи иой.

Според него при добра организация България би могла да се справи с бежанска вълна и страната ни има капацитет и нужните кадри, които да успеят да филтрират опасните хора сред бежанците.

4 млн. лв. месечно са нужни за посрещане на мигрантския натиск

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама