„Изтриването“ на афганистанските жени

16:00, 19 авг 21 / Свят 25 5383 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В последните дни една снимка обиколи всички социални мрежи и стана нарицателна за съдбата, която грози жените в Афганистан.

Снимката е направена в столицата Кабул часове, след като талибаните превземат властта в азиатската държава. На кадъра се вижда как афганистанец покрива с бяла боя витрините на салон за красота, за да скрие изображенията на жени с открити глава, лице и рамене.

Това не е единичен акт, подобни кадри могат да се видят и на други места в афганистанската столица, а вероятно и в останалата част на страната.

Посланието е ясно и категоричнопод властта на талибаните, идентичността на афганистанските жени бавно ще бъде заличена, лицата им - скрити и те ще се превърнат в безлични и безгласни придатъци на мъжете.

Този път талибаните уверяват, че ситуацията за жените ще е различна. Представителките на нежния пол ще имат право да работят и да учат и „ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма“. Новата власт дори призова жените да се включат в управлението на държавата, но без да дават подробности.

Талибаните обявиха „обща амнистия“ и призоваха жените да участват в управлението

Спомените за управлението на талибаните от преди 20 години обаче все още са живи. Тогава на момичетата им е забранено да ходят на училище, а на жените - да работят. Освен това жените губят правото си и да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. Насилствените бракове са често срещано явление. Жестоки наказания заплашват всяка жена, дръзнала да наруши правилата – грозят я затвор, мъчения, екзекуции.

Преди дни в Афганистан се случи нещо немислимо - представител на талибаните бе интервюиран от жена в ефира на частна телевизия. Това обаче едва ли е достатъчно да убеди жените в добрите намерения на новата власт. Вълкът козината си мени, но нрава – не. Няколко дни след като поеха властта, талибаните вече нарушиха част от обещанията си за мирно управление.

Подкрепа за афганистанските жени

В специална декларация ЕС и САЩ призоваха властимащите в цял Афганистан да гарантират защита на жените и правата им на образование, работа и свобода на движение. Декларацията е подписана още от Великобритания, Канада, Норвегия, Северна Македония, Австралия, Нова Зеландия и други страни.

В подкрепа на афганистанските жени се обявиха и няколко от най-известните представителки на нежния пол в ислямския свят.

„Наблюдаваме напълно шокирани как талибаните поемат контрол над Афганистан. Аз съм дълбоко разтревожена за жените, малцинствата и защитниците на човешките права. Глобалните, регионалните и местните сили трябва да призоват за незабавно прекратяване на престрелките, да предоставят спешна хуманитарна помощ и да защитят бежанците и цивилните граждани“, написа Нобеловата лауреатка за мир Малала Юсафзаи. Самата тя пострада от талибаните – Малала бе простреляна в главата на 15-годишна възраст, защото защитаваше правото на момичетата и жените да получават образование.

Турската писателка и активист за правата на жените Елиф Шафак призова жените и момичетата в Афганистан да не бъдат изоставени. Сърцето ме боли за смелите и красиви жени на Афганистан. Чувствам се безпомощна и ядосана. Не можем да изоставим афганистанските жени и момичета. Не можем да се преструваме, че техният живот и щастието им нямат значение“, написа тя.

Режисьорът Сахра Карими, която е единствената афганистанска жена с докторска степен по киноизкуство предупреди, че положението на жените в страната вече се е влошило. „Много деца са убити, а момичетата се продават като булки-деца на талибанските бойци. Убиха една жена, само защото била облечена „неправилно”, а на друга извадиха очите”, написа Карими в отворено писмо.

Правата на жените ще отидат в канавката. Всички тези жени, които току що са завършили - всички момичета, които са започнали училище и имат дипломи в ръцете и амбиции в очите - целият този талант ще бъде пропилян. Вече получаваме съобщения за жени и момичета, които отиват в университета или на работното място, където им се казва да се прибират вкъщи... Досега чувахме много коментари от афганистанските жени, но ви казвам, че тези гласове утихват заради страха за безопасността им, както и на техните семейства. Отсега нататък журналисти, активисти и защитници на човешките права ще имат мишена на гърба си“, заяви американската писателка с афганистански корени Надя Хашими в свое видео обръщение.

Какво съдба очаква жените в Афганистан под властта на талибаните? За съжаление, песимизмът взима превес. Все пак остава надеждата, че след спрените от МВФ помощи за страната талибаните ще трябва да разчитат на що годе добри отношения с международната общност, а това минава през гарантиране правата на жените. Поне засега, поне на теория...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама