COVID-19 по света: Шампионът по ваксиниране Израел е пред нов локдаун

10:24, 18 авг 21 25 5826 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Независимо от високото ниво на ваксиниране ситуацията с коронавируса в Израел се влошава, а правителството разглежда възможността за въвеждането на нов локдаун, пише германското издание Handelsblatt.

До неотдавна целият свят изумено гледаше на Израел.
Държавата изглеждаше изключително далновидна, не само поръчвайки достатъчен брой ваксини, но и предприемайки усилия в логистиката, за да проведе ваксиниране на населението по-бързо, отколкото в която и да е друга страна. 

През април Израел стана първата страна, която напълно възстанови икономиката си. Беше отменено задължителното носене на маски, отвориха киносалоните и театрите, басейните и фитнес-центровете. Ако бързата победа над коронавируса изглеждаше бърза, то тя беше възможна единствено в Израел. Сега, шест месеца по-късно разочарованието расте. Вече няколко седмици броят на заразените стремително нараства, а във вторник броят на новите случаи на заразени с коронавирус в Израел отбеляза рекорд от януари насам, пише Actualno.com.

Третата доза

За да се спре разпространението на вируса, правителството въведе ограничения. То започна мащабна PR кампания, призовавайки всички хора над 60 години, които са ваксинирани с две дози, да поставят трета. Правителството разпространи използването на т.нар. "зелен паспорт" във всички сфери на обществения живот. За частните мероприятия отново действат ограничения за максимален брой хора. Като последен вариант за задържане на пандемията правителството говори за нов локдаун, така то иска да убеди онези, които до момента са отказали да се ваксинират.

Новият локдаун се очаква през септември, тогава семействата по традиция се събират заедно. Ограниченията по време на празниците не само може да разкъсат веригата на заразяване, но и да ограничат отрицателните последици за икономиката, смятат от министерството на финансите на Израел.

Шампионът по ваксини

Тъй като до момента напълно ваксинирани са над 58% от 9,4 млн. души. Oнези, които са отказали ваксиниране, смятат, че са били прави на фона на ръста на новозаразените. Само че според ръководителя на ваксинационната програма в Оксфорд Андрю Полард колективният имунитет в случая с Делта варианта е невъзможен, дори при 95% ваксинирани!

Проведено в Израел изследване потвърждава, е имунитетът след ваксиниране е гарантиран едва няколко месеца, но ваксинирането не е безполезно, уверяват експертите. По данни на здравното министерство в Израел, що се отнася до ваксината на Biontech/Pfizer то ефективността й за предотвратяване на хоспитализации и тежки симптоми остава 88-91%, независимо от агресивния "делта вариант". Но защитата от заразяване и леки симптоми се е понижила до 40%.

"Все пак ваксинираните са защитени 5-10 пъти повече, отколкото неваксинираните", твърди Надав Давидович, който оглавява Института по превантивна медицина към университета Бен-Гурион. Сред получилите две дози ваксина срещу коронавирус, рискът от развитие на тежка форма на заболяването е значително по-ниска, отколкото сред неваксинираните. Сред лицата над 60 години, които не са ваксинирани министерството на здравеопазването е регистрирало тежко протичане на болестта у 85 души на 100 хиляди пациенти. В същата възрастова група лекарите съобщават за 16 тежки случая сред напълно ваксинирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама