Бедствие в Родопите: Пожарът над Югово се разгоря с нова сила

17:08, 17 авг 21 25 3646 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пожарът над родопското село Югово се разгоря с нова сила заради силното слънце и високите температури през днешния ден.

Кметът на община Лъки съобщи, че е обявено и частично бедствено положение, макар и към момента да няма опасност за хората в селото.

Тази сутрин около 10:30 ч. огънят е започнал да се разпространява заплашително надолу по склона. 44 доброволци и военнослужещи се опитват да спрат фронта на границата с широколистна гора. Военен вертолет „Кугар“ също се включва в гасенето за пети пореден ден, като извършва обливане с вода от въздуха на засегнатия район, предаде bTV.

Според кмета на Югово Владимир Гаджуров ситуацията остава сложна.

Огнеборците имат нужда от подкреплението на още доброволци с лопати и пръскачки. През днешния ден 11 души правят просека на около 500 метра над селото, а тази нощ на мястото ще има и дежурни, за да бъдат спокойни неговите жители.

Заради температурната инверсия нощем и рано сутрин димът от пожара пада в ниските части и вече две нощи се усеща в населени места в периметър от около 30 километра, като Асеновград, Перущица, Марково, Гълъбово и Брестовица.

Пожарната има нужда не от кимане, а от реална помощ 

От началото на тази година до днес огнеборците са реагирали на близо 20 хил. сигнала за пожари, като само от началото на август те са 2 751, обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов.

В главната дирекция има 7 650 служители, пряка ангажирани с противопожарни и спасителни дейности, и 2750 броя специализирани транспортни средства за гасене на пожари от всякакъв тип. Над 50% от техниката вече е подменена с нова, най-вече благодарение на оперативните програми, посочи още комисар Николов на дискусия в парламента.

Николов засегна темата за закупуване на специализирана техника за гасене на горски пожари от въздух, с каквато страната ни до момента не разполага.

„Винаги, когато сме говорили по темата с политици, получаваме утвърдителен отговор – кимане с глава, но никога обществото не е било толкова зряло. Политиците би трябвало да отговорите на това искане на обществото да получи по-висока степен на безопасност“, коментира той и допълни: „За да придобием капацитет за гасене на пожари от въздуха, са възможни няколко варианта. Най-бързият вариант е ремонт на четири хеликоптера, собственост на Българската армия – два „Кугър“-а и два „МИ-17“.

Като възможен вариант комисар Николов посочи и евентуално бъдещо закупуване на техника по линия на оперативните програми, но предупреди, че ако това се предприеме, трябва да започне и обучението на пилоти за нея. Един от вариантите страната ни гаси пожарите на своя територия е и като наеме хеликоптер от специализирани фирми, чиято цена, според проучвания, е около 200 хил. евро на месец.

Освен въздушното гасене директорът на ПБЗН повдигна и въпроса за укрепване на наземните способности, както и развиване на доброволчеството.

Според изнесените от него данни точно 3 147 са доброволците за гасене на пожари, които са преминали обучение и оборудвани с лични предпазни средства у нас. Цели 70 от всички 200 доброволчески отряда вече имат и пожарни автомобили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама