Безплатни прегледи, изследвания и лекарства при домашно лечение на Covid-19

15:00, 17 авг 21 25 4378 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пациентите с Covid-19 да имат право на безплатни прегледи, изследвания и лекарства, когато по лекарска преценка им е назначено домашно лечение. Това предвижда нова амбулаторна процедура, която здравното министерство разработва съвместно с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и съсловните организации.

Новата процедура ще може да се изпълнява от джипита и лекари-специалисти. Тя ще включва 2-3 прегледа, чиято цена все още не е уточнена, изследвания без лимити и отпускането на лекарства за домашно лечение, които ще се покриват от НЗОК, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Пакетът ще включва образни изследвания и измерване на кислородна сатурация. Лекарствата, които ще могат да бъдат получени безплатно в аптеката по лекарско предписание са няколко вида антибиотици, дексаметазон и нискомолекулни хепарини. Не всеки болен задължително трябва да получи медикаментозно лечение. Изписването на лекарствата ще е по преценка на лекаря, уточни Петров.

Целта на процедурата е да обезпечи лечението на пациенти в домашни условия, което беше неглижирано при предходните вълни. Здравните власти очакват това да намали натиска върху болниците, пише Mediapool.

"Разчитаме, че това ще засили от една страна интереса на лекарите да извършват тази дейност, а от друга, поемайки всички тези изследвания ще мотивира по-леко болните да се лекуват вкъщи и то ефективно", каза Петров.

Без бонуси за лекари, които отказват да лекуват Covid у дома

Петров съобщи, че до седмица-две трябва да има анекс към Националния рамков договор, с който да се регламентира новата процедура.

Той посочи, че финансовата подкрепа за личните лекари за работа на първа линия продължава съгласно новите правила. Обмисля се, обаче, спиране на бонусите на лични лекари, които откажат да лекуват пациенти по новата процедура, защото това означава, че не искат да работят с пациенти с коронавирус. Все още не е ясно каква ще е цената на прегледите по новата процедура, но според Петров на лекарите ще се гарантират значителни приходи, ако се занимават с тази дейност.

Болниците сами ще решават за разкриването на Covid-легла

Готовността за посрещането на новата епидемична вълна беше обсъдена от ръководството на МЗ и болнични асоциации. Най-важният дискутиран въпрос е това, че на болниците се дава пълна оперативна самостоятелност за разкриването на Covid-легла.

В рамките на общия брой легла в болницата всеки директор ще може според необходимостта и когато реши да преобразува колкото иска от тях в такива за лечение на коронавирус.

Ще бъде създаден и софтуер за наличните легла по болници, за да са известни на Спешна помощ и гражданите.

На срещата министър Кацаров е изразил категорично становище да не се спират плановите операции.

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

Същевременно се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на коронавирус в болниците.

Запас от лекарства в 6 болници

МЗ подготвя и запасяването с лекарства за новата вълна. Ведомството стартира 2 процедури за допълнителна поръчка на Ремдесивир и поръчка на стратегически медикаменти като нискомолекулни хепарини, антибиотици и дексаметазон, които бяха дефицитни при предходните вълни. 15 000 флакона Ремдесивир ще могат да се купят още преди актуализацита на бюджета. За другото МЗ силно зависи от актуализацията.

Предвижда се да бъдат създадени запаси от тези медикаменти в 6 болници, които ще разпределят при необходимост към останалите.

Затягат контрола над мерките

Петров каза още, че противоепидемичните мерки ще следват плана и на този етап ще се наблегне на засилен контрол, за да се предотврати струпването на много хора на закрити обществени места. По думите му акцентът няма да е върху квартални магазинчета, а големи обекти, в това число и градския транспорт.

РЗИ трябва да съставят списък с основните рискови обекти, на които става заразяването и да съсредоточат проверките на места с много контакти.

Областните щабове трябва да поискат засилени мерки в градския транспорт, като за София ще има отделна среща за транспорта и метрото, където мерките не се спазват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама