Талибаните обявиха „обща амнистия“ и призоваха жените да участват в управлението

13:39, 17 авг 21 / Свят 25 6130 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Taлибаните обявиха „обща амнистия“ за всички държавни служители в Афганистан и призоваха жените да се включат в тяхното управление, но останалите граждани на страната са сковани от страх, паникa и ярост. Само за седмица талибаните превзеха цялата страна и хиляди се опитват да я напуснат. По първоначални данни се очакват до 5 млн. бежанци и мигранти.

Западът до голяма степен е неподготвен и изненадан от ситуацията, а Русия и Китай показаха, че са готови да си взаимодействат с талибаните.

Евакуационните полети от Кабул са спрени

Талибаните преустановиха временно полетите от летището в Кабул. По-рано телевизия Ал Джазира съобщи, че в близост до летището са се чули изстрели, за да бъде разпръсната събралата се там тълпа. Отряди на талибаните са били принудени да стрелят във въздуха няколко пъти.

В понеделник на летището в Кабул цареше хаос заради многото излитащи и кацащи хеликоптери, на борда на които се намираха служители на дипломатическите представителства в Афганистан. Много афганистанци се стекоха на летището в опит да напуснат страната и атакуваха не само сградата, но и самолетите. В медиите и социалните мрежи се появиха клипове и снимки как по корпуса на подготвен за излитане самолет се катерят хора, а на други се вижда как самолетът излита с хора, хванали се за колесника.

Телевизия Tolo News съобщи, че броят на загиналите вследствие на хаоса по време на евакуацията вече е достигнал 10 души

На този фон американскията президент Джо Байдън, който е поставен под силен натиск, защити решението за изтеглянето от Афганистан, но каза, че САЩ са готови дадат силен отговор на талибаните, ако има необходимост.

Талибаните обещават обща амнистия

Енамула Самангани, член на културната комисия на Ислямското емирство, каза това по държавната телевизия, обеща обща амнистия. Засега талибаните твърдят, че са готови на диалог.

Местни жители коментират обаче, че те не са се променили.

"Ислямското емирство не иска жените да бъдат жертви. Те трябва да участват в управленските структури, съгласно ислямския закон - шериата", заяви Самангани. "Структурата на правителството все още не е напълно ясна, но ако се основаваме на опита, трябва да има изцяло ислямско ръководство и всички страни трябва да се присъединят към него".

Самангани обаче не разкри повече подробности, намеквайки, че хората вече познават ислямския закон и талибаните очакват от тях да го следват. "Нашите хора са мюсюлмани и ние не сме тук, за да ги обръщаме към исляма", каза той.

САЩ: Сътрудничество с талибаните е възможно

Командващият американските сили в Близкия изток генерал Кенет Макензи се е срещнал с членове на ръководството на афганистанските талибани в Катар, потвърди министерството на отбраната на САЩ, съобщи ДПА.

 

Говорителят на американското външно министерство Нед Прайс каза на брифинг, че фокусът на дипломацията на САЩ се е изместил от подкрепа за мирните разговори към предотвратяване на насилието, след като афганистанският президент Ашраф Гани е напуснал страната.

Прайс допусна вероятността САЩ да си сътрудничи с новото правителство в Афганистан, съобщи Анадолската агенция. Според него, позицията на Съединените щати ще зависи от действията на правителството в Афганистан, т.е. на талибаните.

Китай и Русия в пъзела

Китай и Русия трябва да убедят талибаните да се придържат към мирна и приятелска външна политика, а също така и към умерена и сдържана политика в сферата на религията. Това е казал китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщи ТАСС.

Той е подчертал още, че Китай и Русия трябва да защитават законните си интереси в Афганистан, да си оказват взаимна подкрепа и да съдействат за това движението на талибаните да поеме отговорността за безопасността на учрежденията на Русия и Китай в страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама