Задава се осмото издание на колоездачното приключение Дунав Ултра

17:00, 16 авг 21 25 5205 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Всяка година няколкостотин колоездачи - ентусиасти от цяла България, Румъния и други държави се включват в изминаването на най-популярния веломаршрут на Балканите -  Дунав Ултра.

Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав до Черно море.

На 2-ри септември в гр. Видин, за 8-ма поред година ще се проведе промо събитието - Дунав Ултра - тази година под наслов Обратно при реката. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират в старопрестолния град, за да стартират заедно и изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка - с. Дуранкулак (Общ. Шабла). Преходът е индивидуално предизвикателство за всеки и кауза за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава траекторията маршрутът.

„Тази година сме свидетели на рекордно висок интерес към маршрута през целия сезон“ - сподели Борис Бегъмов, основател на Дунав Ултра. „Радва ни фактът, че в приключението се включват не само активни колоездачи, но и любители, начинаещи, дори семейства с деца. Както българите, така и чужденците се впечатляват най-вече от специфичната природа около Дунава, исторически забележителности и дунавската кухня. А вече и от нашата Дунав Ултра бира“, допълва Бегъмов.

Всички най-интересни места по маршрута и много полезна информация за неговото т.нар. „селфгайдед“ (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е представена в Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). Интересни активности съвместно с партньори и общини, също спомагат за ежегодно нарастващото любопитството към маршрута.

Част от топ забележителностите, през които преминава Дунав Ултра маршрутът са: крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът “Радецки” в гр. Козлодуй, площад "Дико Илиев" в гр. Оряхово, античният град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в гр. Никопол, крепостта "Димум" в гр. Белене, римският легионен лагер “Нове” в гр. Свищов, домът на Филип Тотю в гр. Две могили, централният площад “Свобода” в гр. Русе, археологическият комплекс "Дуросторум-Дръстър" в гр. Силистра.

Подробна информация за обектите и местата  е представена в Mобилното приложение Dunav Ultra.

Снимка: Дунав Ултра

Началото на тазгодишното масово изминаване на маршрута ще бъде дадено на 3-ти септември във Видин. Най-възрастният участник-колоездач е 73-годишният Петър Димитров от Добрич, за който предизвикателството е изминаване на дистанцията е за втора поред година. Всички участници в прехода пък ще бъдат приветствани от 81-годишния доайен Койчо Пенчев - страстен колоездач и домакин-уредник на къщата музей Филип Тотю в Две Могили.

Най-младите участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. За първи път в Дунав Ултра приключението тази година се присъединява румънски екип с тандем велосипед (велосипед за двама).

Очаква се преминаването на колоездачите да бъде голямата лятна атракция по поречието на Дунав и Добруджа през тази година.

Организаторите са подготвили допълнителни специални активности за популяризиране на населените места, за които може да следите в официалната страница на събитието във Фейсбук.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама