Според Гешев изслушването му нарушава принципа на властите

15:00, 16 авг 21 25 4158 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за утре извънредно заседание на парламента.

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Милиционерска гавра

„Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт“, каза още Гешев. „Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната“, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България, и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от прокуратурата народните представители. Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Маринов и Терзийски с първи коментари за полицейското насилие

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна“, заяви още Иван Гешев.

„Гешев се крие“

Информацията, която изискваме от Иван Гешев, представлява обществен интерес и ние твърдим, че той се крие. Трябва да дойде в парламента и да поеме лична отговорност“. Това каза Христо Иванов от „Демократична България“ по повод отказа на Гешев да се яви пред депутатите заради полицейското насилие. „Парламентът е върховен представителен орган и г-н Гешев трябва да представи информация там“, заяви Иванов, цитиран от bTV.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че в сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до сряда комисиите бъдат конституирани. Тя обясни, че според процедурата по правилника на НС на всеки три месеца Комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор. Именно по тази процедура той ще бъде поканен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама