Президентът на Афганистан напусна страната

17:45, 15 авг 21 / Свят 25 4941 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Талибаните са все по-близо до осъществяването на военен преврат в Афганистан. Те поеха контрола над всички ключови градове. Вътрешното министерство, цитирано от „Ройтерс“, съобщи, че талибаните навлизат в столицата Кабул от всички страни.

„Франс прес" цитира техен лидер, според който на бойците е наредено да останат на входовете на афганистанската столица и да не влизат в градаМестни жители потвърждават мирното навлизане на силите на талибаните в някои предградия на афганистанската столица, пише БНР.

„Politico“: Две трагични грешки на Байдън в Афганистан

Не искаме нито един невинен афганистански цивилен да бъде ранен или убит, докато поемаме властта, но не сме обявили прекратяване на огъня", е заявил представител на талибаните пред Ройтерс”. Лидерът на талибаните в Доха е наредил на бойците да се въздържат от насилие в Кабул и да позволят безопасното преминаване на всеки, които иска да напусне града и е поискал жените да се отправят към защитени зони.

Говорител на талибаните е заявил, че няма да има отмъщение срещу никого и на служещите на правителството и военните ще бъде простено. Той също така призова цивилните да останат в страната и да не напускат от страх. По-рано през деня пред банките в Кабул имаше стотици хора.

Президентът напусна страната

Президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан и според официален източник на Ройтерс” е отпътувал за Таджикистан. Би Би Си допълва, цитирайки няколко публикации, че извън страната вече е и вицепрезидентът Амрула Салех. Това е финалът на светкавична кампания на талибаните през последните десетина дни, пред която армията и полицията на страната почти не оказаха съпротива.

От президентството в Кабул отказват да коментират къде е държавният глава поради съображения за неговата сигурност". Талибаните казват, че проверяват местонахождението му.

САЩ ще евакуират още ден-два последните си служители от страната, докато държави като Германия и Канада прекратиха работата на дипломатическите си мисии. Русия обяви, че е готова да работи с преходно правителство в Кабул и засега не вижда причина да затваря посолството си, предаде „Дневник".

Много от улиците на Кабул са задръстени от коли и хора, бягащи към домовете си или опитващи се да достигнат летището - единственото място за напускане на Афганистан извън контрола на талибаните.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама