„Политкаст“ еп. 5: Същинският източник на конфликти са културата и идентичността

10:00, 17 авг 21 / Политкаст 25 4491 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред“ е всепризната класика в сферата на международните отношения, а в нея има и геополитика и културология. Геният на американската външна политика – Хенри Кисинджър я описва като една от най-значимите книги след края на Студената война. Написана е през 1996 г. и обновена през 2002 г., но продължава да бъде една от задължителните книги за всеки, който иска да разбере света, в който живеем и процесите в международен план. Авторът – Самюел Хънтингтън, е политолог и социолог със забележителна кариера в едни от най-престижните университети и институти в Щатите и света.

Основната теза на автора е, че след приключването на Студената война, през която противопоставянето е било на идеологическо ниво, новият и основен източник на конфликт ще бъдат културата, идентичността и религията. С други думи, в днешния свят големите конфликти косвено се водят на културна и религиозна база. Под този наслов, войните между отделни държави се явяват закономерен резултат от сблъсъка на цивилизациите...

Цялото представяне на книгата можете да чуете във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама