Имал ли е Кирил Петков двойно гражданство?

15:30, 13 авг 21 / Политика 25 4390 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като „Има такъв народ“ атакуваха служебния министър на финансите Асен Василев, обвинявайки го в кражба на интелектуална собственост, сега са с нова офанзива - срещу служебния икономически министър Кирил Петков. 

Депутатът от парламентарната група на партията на Слави Трифонов - Димитър Гърдев е адресирал въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет.

Гърдев се позовава на медийни публикации, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което е в разрез с българското законодателство.

Моля, да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината. Задавам въпроса си във връзка с императивната разпоредба на чл. 110 от Конституцията, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Ако се установи, че служебният министър на икономиката е с друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез в Конституцията“, пише Гърдев във въпроса си до външния министър, цитиран от БГНЕС. 

„Бил съм сред най-добрите“: Кирил Петков показа дипломата си от „Харвард“

Въпросът на депутата е депозиран на 11 август и трябва да получи устен отговор от министър Светлан Стоев в пленарната зала на 20 август, по време на редовния петъчен парламентарен контрол, показва справка на интернет страницата на законодателната институция.

„Трябва ни спешна актуализация, те се занимават с интриги“

Кирил Петков обаче изпревари МВнР и сам даде отговор на питането на „Има такъв народ“. Той обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да встъпи в длъжност като министър. 

Този отказ е нотариално заверен. За мен е много интересно, когато в момента има липса на актуализация на бюджета, няма пари за бизнеса, за хората на първа линия, няма пари за пенсии, ние сме на прага да не можем да поемем следващата Ковид вълна, от всички възможни приоритети, с какво решава да се занимава това Народно събрание – с някакви интриги“, възмути се Петков, като обясни, че само при актуализация ще се освободи ресурс от 430 милиона лева, които ще са готови за социално-икономическите мерки.

Министрите на финансите, икономиката и образованието и науката - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков са сред любимците на обществото и някои политици. Именно те тримата бяха поканени от „Има такъв народ“ да станат част от състава на първия им проектокабинет. Отказът им обаче явно провокира партията на Слави Трифонов да търси доводи, за да оправдае противоречивите министри, които предложи в двата неодобрени от политиците и обществото кабинета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама