ГЕРБ предлага двойно по-голяма „синя зона“ в София

19:30, 12 авг 21 / София 25 4376 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Столична община се готви да разшири двойно обхвата на синята и зелената зона за платено паркиране в София. Замисълът е големи части от зелената зона да преминат към синята. Планира се да се сложи край безплатния служебен абонамент и възможности за временно паркиране на собственици на фирми, магазини, хотели и на живущи. Предложенията за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община са на общинските съветници от ГЕРБ-СДС. 

Нови правила при паркирането в София

Те предлагат още да се премахне безплатният „служебен абонамент“ за държавни и общински структури. А паркирането в режим „служебен абонамент“ в центъра да се ограничи до 5 платени места на административен адрес. Това ще важи както за институции, така и за частните фирми. Изчисленията са, че това ще доведе до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и удължен служебен абонамент, който да функционира от 19,30 до 22,30 ч., както и разширен служебен абонамент с действие в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Столична община се готви да регламентира и откриването на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в синя и зелена зона и по пешеходните улици. В зоните с ограничен режим за движение на МПС тези паркоместа ще се ползват до 30 минути. Паркирането за товаро-разтоварни дейности ще е безплатно за живеещите в съответния район, които ще могат да се ползват от него два пъти дневно. За хора, които извършват бизнес в същата зона, паркирането за товаро-разтоварни дейности ще се заплаща.

Отново искат разширяване на зелената зона в столицата

Обмисля се и разширяване „Зелена зона“ в кв. Зона Б-19, район Възраждане и разширяване на “Синя зона” за сметка на обхвата на „Зелена зона“. „Съобразявайки се с комуникацията, която бе проведена в самите райони с платено паркиране и по предложение на районните кметове са изготвени конкретните промени“, обясни Зарков.

Важно уточнение е, че Промяната от „зелена“ на „синя“ зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони“, посочи Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ на ЦГМ. Тя допълни, че ЦГМ продължава да обучава инспектори-контрольори, които вече работят и които ще санкционират, както за неплатено, така и за неправилно паркиране.

Ще има и увеличаване на работното време на „Синя зона“ от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 ч.

И още ограничения

В проектонаредбата се въвеждат забрани за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

- ул. "Пиротска" - в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа;

- бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа

- ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно;

- в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно;

- ул. "Граф Игнатиев" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин" - денонощно. - бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. "Ал. Стамболийски"- денонощно.

- ул. "Георг Вашингтон" от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска" - денонощно

- ул. "Съборна" от пл. "Света Неделя" до ул. "Цар Калоян" – денонощно.

- ул. "Съборна" от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" – денонощно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама