От подсъдим, през пиар до модел: Що е то почетен консул?

11:15, 11 авг 21 / Политика 25 4224 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Темата за почетните консули и тяхната роля неведнъж е била повдигана в публичното пространство. Дали това е значима длъжност, утвърдила се в международното право, или връзкарски пост за влиятелни личности, ползващи куп привилегии? Това е въпрос, който години наред кънти от всички краища на света. 

Петър Илиев: Няма да бъда унищожен

У нас отново придоби популярност, след като от „Има такъв народ“ предложиха за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи почетния консул на Барбадос - Петър Илиев. Причината - карибската държава е известна като офшорна зона, в която властите ѝ прикриват от другите правителства информация за приходи и печалби на чуждестранни граждани, които те прехвърлят там.

В момента Барбадос оказва съдействие за данъчни цели, съгласно условията на ЕС. През 2017 година, когато Петър Илиев е станал почетен консул, обаче е била в черния списък, като страна с проблемно данъчно управление. 

Политическият тон е важен, повтарям важен е

Под въпрос бе и дали изобщо неслучилият се министър е бил на такава позиция. В списъка на българското външно министерство той фигурира като почетен консул на Барбадос, но на сайта на Министерството на външните работи и чуждестранната търговия на Барбадос липсва. Името му присъства и в сайта на Асоциацията на почетните консули в България. 

Българските консули: от подсъдим, през пиар до модел

На фона на всичко това в медийното пространство отново изпъкнаха имената на редица други наши спорни консули, чиито назначения също са били под съмнение. Сред тях са: първоначално издигнатият кандидат за премиер на „Има такъв народ“ Николай Василев (почетен консул на Словения), подсъдимият Пламен Бобоков (почетен консул на Украйна в България) и бившата партньорка в живота на премиера Бойко Борисов - банкерката Цветелина Бориславова (почетен консул на Исландия). Правят впечатление и изключеният от БСП Георги Гергов (почетен консул на Русия), бившият депутат от БСП и шоумен Петър Курумбашев (представител на Малайзия), както и пиар експертът Максим Бехар (консул на Сейшелите) и др. Публичност доби и номинацията на бившата TV водеща, модел и дългогодишна партньорка на Александър Сталийски - Виолета Сечкова (почетен консул на Южна Корея). 

Що е то почетен консул?

Колоритните професии на българските почетни консули пораждат логичните въпроси: какво представлява тази длъжност и как се назначават личностите? Днес у нас са известни няколко вида консулски рангове. Най-високият е този на генералния консул, който се води щатен консул и получава възнаграждение от изпращащата държава. Той е ръководител на всички консули на своята държава в приемащата или в определена нейна част. А почетният консул е нещатен, тоест не получава заплата, и се явява като помощник на генералния. 

По правило почетните консулите са граждани на приемащата държава, които са изявени личности, с обществен или бизнес авторитет, влиятелни и популярни в родината си. Те би трябвало и да се ползват с добро име и авторитет в приемащата държава. А притежателите на този статут имат правото да продължат да упражнява търговската си дейност. 

Почетните консули се назначават по искане на изпращащата държава. А предложенията за назначаване се докладват на Министерски съвет от министъра на външните работи. 

Цели и задължения

Според Виенската конвенция задълженията на генералния консул и почетния консул до голяма степен съвпадат. Вторият обаче има по-скоро представителни функции. Основно консулите би трябвало да осъществяват своята дейност в интерес на развитието и стимулирането на двустранните икономически, търговски, културни и научни отношения между България и съответната държава. И тъй като почетните консули не са на заплата, в световен план се отчита тенденция към назначаването на все повече почетни консули, особено от страна на развиващите се държави. Именно затова често това са бизнесмени, хора с възможности или политически назначения, с цел престиж. 

Червени дипломатически номера на автомобилите и данъчни облаги

Не малко са желаещите за този пост, тъй като носи редица привилегии. Данъчни облаги, митнически изключения, неприкосновеност на пощата и архива, охрана на консулското имущество, право на необлагаеми възнаграждения от представляваната държава, възможност за непосредствен контакт с властите, определен съдебен имунитет, закрила на членовете на семейството са само част от тях. А червените дипломатически номера на автомобилите дават редица предимства на пътя. Приемащата държава пък е длъжна да осигури на всички членове на консулството свобода на движение и пътуване на нейна територия. 

Офисите на частните фирми на почетните консули пък често се водят техни консулски помещения и така автоматично се освобождават от всякакви данъци и такси. 

Колко струва да си почетен консул?

Оказа се обаче, че да си почетен консул не е необходимо само да бъдеш предложен от властите на съответната държава заради високите си постижения. На сайта на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) алармират, че в интернет пространството има реклами, които предлагат възможността всеки да стане почетен консул срещу заплащане от 60 000$ до 500 000$. Длъжността може да бъде заета в една от 24 -те държави в Азия, Латинска Америка, Европа и Африка. А Барбадос е една от тях. 

И ако навремето това е била една от най-уважаваните длъжности, която е спомагала за добрите външнополитически стратегии на определена държава, то днес по-скоро изглежда като елитно хоби на уредени тутакси личности. А дали защитават интересите на народа или свои лични е въпрос, чийто отговор остава отворен. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама