Операция „дезинформационна пералня” във Facebook

09:50, 11 авг 21 25 3312 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Facebook обявиха, че започва операция за премахване на дезинформацията в социалната медия, а именно фалшивите новини за пандемията и ваксинацията, предаде „Франс прес“, цитирана от БНР.

Операцията е наречена дезинформационна пералня“, а основната й цел е да елиминира фалшиви новини, свързани с пандемията, за които има опити да се прокарат през влиятелни хора с чиста репутация в социалните мрежи (инфлуенсъри).

Според Facebook инфлуенсъри са се оказали въвлечени във фалшива кампания за влияние, организирана от маркетинговата фирма Fazze в Русия.

Водещата социална медия заяви, че през юли е премахнала 65 акаунта от своята мрежа и 243 акаунта в Instagram, които са били свързани с подобна кампанията, като същевременно е наложила забрана на руската Fazze на своята платформа.

Кампанията се възползва от онлайн платформи, включително на Reddit, Medium, Change.org и Facebook, създавайки подвеждащи статии и петиции, след което предоставя линкове с инфлуенсъри, хаштагове и други за разпространение на дезинформация за ваксините.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама