Минеков и Петков с идея за арт хъб в София

14:13, 09 авг 21 / Политика 25 3689 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Софийски арсенал“ - музей на съвременното изкуство, да се превърне в своеобразен арт-център за млади художници и културно предприемачество. Такава е идеята на служебните министри на икономиката Кирил Петков и на културата проф. Велислав Минеков.

Двамата виждат в арт пространството на музея потенциал за инвестиции, меценатство и смесването на културата и бизнеса в подкрепа на младите творци. За целта на сградата, която е бивша военна лечебница, ще бъде направен цялостен ремонт на втория и третия етаж. Инженери и архитекти вече са готови с предварително обследване, за да може да се направи прогноза какви са необходимите средства, за да заработи цялото артистично пространство. Засега сумата се предвижда да варира между 2 и 3 млн. лв.

Имаме толкова много талантливи българи в изкуството, но до този момент повечето от тях са били фокусирани по някакъв начин да бъдат субсидирани или издържани от държавата. Знаем, че доста пъти тази връзка се чупи. Много бих се радвал от този център да излизат хора на изкуството, които могат да разчитат изцяло на собствените си финансови възможности, как да привличат средствата към собственото си изкуство или как да го направят самоиздържащо се. За това има готови модели, има световни практики. Има и много хора, които биха помогнали“, обясни икономическият министър Кирил Петков.

Все още няма заделени средства, но има добри намерения, увери от своя страна проф. Минеков. „Едни хора, които носят много в себе си, могат да получат помощ оттук и да тръгнат по своя път на слава и чест“, допълни министърът на културата. Минеков заяви още, че ще разговаря с директора на Фонд „Култура“, за да обсъдят каква е възможността и за евентуално отпускане на стипендии за млади творци.

За доизграждането на арт-центъра и превръщането му в хъб за съвременно изкуство и култура двамата министри увериха, че ще бъдат проведени и разговори с фондации и частни компании, предаде БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама