В кината в САЩ излиза първият филм за глухи зрители

19:20, 09 авг 21 / Култура 25 4243 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ходенето на кино не е много лесно за глухи хора. Прожекциите със субтитри в кината са ограничени, а специалните очила и оборудване, необходими за тяхното четене, често са счупени или недостъпни.

CODA, история за израстването като пълнолетна на единствения чуващ член на семейство на глухи, ще промени това. Лената ще бъде прожектирана с надписи, които не се нуждаят от специално оборудване във всички киносалони и мултиплекси в САЩ и Великобритания.

„Жените наистина плачат“: Въздействащо обвинение към патриархата в България

Не би могло да бъде по-новаторско, тъй като и филмът е революционен в подкрепата за общностите на глухите и на хората с увреден слух“, казва Марли Матлин, която играе глуха майка във филма. Матлин е единственият глух изпълнител (тя губи слуха си на 18 месеца), печелил някога „Оскар“ - за най-добра актриса в „Деца на по-малък Бог“ през 1987 г. (Този филм е забележителен и с това, че Ранда Хейнс става първата жена режисьор, номинирана за най-добър филм, Матлин е първият глух актьор в киното от 1926 г. насам и най-младата (19 г.) носителка на „Оскар“ за главна женска роля - бел.ред.).

CODA (съкращение за „дете на възрастни глухи“ - child of deaf adult) спечели четири награди на филмовия фестивал в Сънданс по-рано тази година. От петък той също ще се разпространява с активирани субтитри на повече от 36 езика от платформата Apple TV+, пише „Дневник“.

Apple работи с операторите на киносалони, за да гарантира, че филмът ще бъде пуснат навсякъде, както за глуха, така и за чуваща аудитория, като надписите се отпечатват върху копието на филма, което се прави за първи път за игрален филм в кината.

Историческо е. Огромно е за всички нас, казва Даниел Дюрант, глух актьор, който играе сина Лео. „Това е ден, който чакаме да видим толкова много години“.

CODA разказва историята на гимназистката Руби, която, докато расте, се налага да превежда за глухите си баща, майка и брат в ситуации, вариращи от посещения на лекар до малкия им риболовен бизнес. Семейството общува с жестомимичен език и тримата глухи герои се играят от глухи актьори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама