Коронавирусът у нас: Три фактора влияят на заразяването след ваксинация

17:50, 07 авг 21 25 3799 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Заразяването с коронавирус след ваксинация зависи от три фактора. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в своя публикация във Facebook.

Според първия фактор е самият вирус, който мутира до значими за общественото здраве варианти (Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор на гостоприемника.

Като втори фактор се посочва приложената ваксина - за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

Третият фактор се отнася до индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Съществуват и клинично здрави хора, които поради съпътстващо заболяване или генетична предразположеност, не изграждат качествен имунен отговор. Нещо повече, с напредване на възрастта качеството на имунния отговор също отслабва. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 549 нови случая на коронавирус при 16 965 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 3,23% от взетите проби са дали положителен резултат. За деня има направени 11 952 антигенни теста, като положителни са 268. PCR тестовете са 5013, като положителни от тях са 281.

Най-много нови случаи има във София - 97 и Пловдив със 72. Най-малко са в Кюстендил и Разград - по 2. Няма област без нови случаи. 

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 427 481. Броят на активните случаи се увеличава и към момента те са 10 373. В болниците също има ръст, като броят на хората там е 987, от които 91 са в интензивно отделение. Общо 13 502 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Излекуваните през последното денонощие са 89 души, така общият им брой достига 398 857.

Жертвите на болестта у нас са общо 18 251, 8 от които през последното денонощие.

До момента у нас са поставени общо 2 088 021 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 11 883 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са 1 034 184.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама