Апелативният съд окончателно върна Боби Михайлов начело на БФС

18:50, 06 авг 21 / Спорт 25 3933 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийският апелативен съд (САС) потвърди решението на Софийския градски съд (СГС) от 1 юни, според което Борислав Михайлов може да бъде вписан като президент на Българския футболен съюз.

Апелативният съд отхвърли жалбата на Агенцията по вписванията, съобщават в сайта на БФС. Причината - „в определение №492 от 5 август т.г. САС сочи липса на активна процесуална легитимация на Агенция по вписванията да обжалва постановеното от СГС решение и постановява, че обжалваното решение е правилно и законосъобразно“.

Борислав Михайлов отново e президент на БФС

Агенцията по вписванията е държавен орган на изпълнителната власт (чл. 3, ал. 1 ЗТТРРЮЛНЦ). Същата не е в гражданско-правен спор със заявителя, тъй като не разполага с противопоставими на заявителя накърними насрещни права и задължения, характерни за гражданското правоотношение. [...] Предвид това агенцията, в качеството ѝ на държавен орган, не участва в производството на акта ѝ пред съда. Съдебното решение е задължително за [Агенцията по вписванията] - съдът дава задължителни указания на агенцията, които тя е длъжна да изпълни. Изпълнението, според също императивната норма на чл. 14, ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ, следва да е незабавно“, се казва в определението.

Снимка: БГНЕС

Димитър Бербатов призова за конгрес до 14 дни

Другият кандидат за президент на БФС Димитър Бербатов разкритикува решението на САС и поиска да има конгрес до 14 дни. „Постановеното от Апелативния съд решение не е просто неправилно, то е пълен абсурд, защото се отрича написаното в действащ закон чл. 25, ал. 4 и ал. 6 ЗТРРЮЛНЦ, които недвусмислено посочват агенция по вписванията като страна в процеса. Просто се игронира! Не става въпрос за превратно тълкуване на закона, а за директното му отричане като част от правния мир! Очевидно, не е било възможно да се мотивира неоснователност на твърденията на агенцията и затова се е прибетнало до юридически хватки и твърдения за недопустимост“, написа той в своя Instagram.

Бербатов с писмо до президента: Спазването на закона не е приоритет за Михайлов

Според него остава тайна и мистерия „как тогава в изминалата една година – от въвеждането на тези ал. 4 и ал. 6 на чл. 25 са допуснати и разглеждане десетки дела по обжалвания от страна на агенцията“. 

Бербатов се кандидатира за шеф на БФС

„Но няма значение кой е президентът, събрани са нужните по устав подписи на 1/3 от клубовете, за да бъде свикан върховният орган на БФС – Конгресът. И по силата на това услови, той трябва да се състои! БФС разполага с 14 дни да го организира“, изтъкна още той. 

Припомняме, че първоначално Агенцията по вписванията отказа да признае Михайлов за президент на футболния съюз след изненадващото оттегляне на оставката му. Той и Агенцията по вписванията обаче обжалваха. 

Михайлов беше президент на БФС до средата на октомври 2019 г., когато подаде оставка след скандалите около мача с Англия. В края на май тази година той обяви, че се връща на поста си и иска да изкара докрай текущия мандат до февруари 2022 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:26, 07 авг 21

алкохолът вреди на способността за самооценка!

И НА ФУТБОЛЪТ,ПОРАДИ ГРЕШНИТЕ РЕШЕНИЯ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама