В чест на Американския университет: Възпитаник покори връх Елбрус

19:00, 06 авг 21 25 3380 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На експедиция от 31 юли до 7 август Мартин Петров, управляващ директор на немска производствена компания във Видин, покори кавказкия първенец връх Елбрус (5642 м) в Русия. 

Мартин, завършил магистърската програма на Американския университет в България (АУБ) през 2016 г., посвети своето изкачване на тридесетата годишнина на университета под мотото „АУБ – 30 години напред и нагоре. Качествено образование за всички“. „Напред и нагоре“ е и надсловът на програмата от събития, с които висшето училище отбелязва своята годишнина.

Накъде гледат кандидат-студентите след Брекзит?

Има каузи, за които си струва да полагаме усилия всеки ден, за да ги популяризираме. Не просто една от тях, но може би една от най-важните е да направим качественото образование достояние на повече млади хора“, споделя Мартин. „Доброто образование е добро бъдеще. В моя личен опит следването ми в АУБ допринесе неимоверно за кариерното ми израстване. С покоряването на Елбрус искам да благодаря на АУБ и да отправя посланието, че именно най-добре образованите са тези, които са най-подготвени да покоряват върхове като професионалисти и като човеци“, допълва той. 

Елбрус е най-високият планински масив в Русия и се намира в планинската система Голям Кавказ. Води се неофициален спор дали той или Монблан е най-високият връх в Европа. Отговорът на този въпрос зависи от определянето на границата между Европа и Азия. В последните години взема превес становището, че Елбрус все пак е на територията на Европа.

През 2019 г. Мартин Петров изкачи връх Монблан (4810 м) в Алпите в името на значима благотворителна кауза: борбата срещу диабета. Инициативата е на „Лайънс клуб“ - Видин под надслов „Поход срещу диабета“. Мартин също така беше доброволец в COVID-19 отделението на видинска болница, информират от АУБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама